Gemeente Gemeente Kaprijke

Kunstwerken in de openbare ruimte

Wat

BENTILLE

In Bentille staat de gedenksteen "Kijk naar het Vlas" van beeldhouwer Karel Van Roy.

 

KAPRIJKE

Aan het politiekantoor van Kaprijke, naast Galerie Stadhuis, staat misschien wel het bekendste kunstwerk van de gemeente op openbaar domein. Het gaat om het "Beeld Voor Vlaanderen" of "Man met Toeter" van de Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre y Otegui.

Van de hand van Kaprijkenaar en cultuurprijswinnaar Antoine Bral is het kersttafereel dat jaarlijks zijn vertrouwde plaats krijgt in de kiosk op het Plein.

Op de Paardenmarkt in Kaprijke, in het zuiden van het Plein staat sinds 1999 het toepasselijke kunstwerk "Gratie" van Jan Desmarets.

In het Administratief centrum hangen schilderijen van de Lembeekse Karolien Boucquaert ("Dansende meisje") en van Marcel Hocq van onze zustergemeente Sambreville ("Tango"). Ook de maquettes voor het "Beeld van Vlaanderen" bevinden zich in het administratief centrum. Het gaat om "Pluimklauwer" van Stefaan van Biesen, "De Bezoeker" van Weyers & Borms en uiteraard "Man met Toeter" zelf.

Sinds eind 2015 siert een maquette van het schip "Kaprijke" de inkomhal van het administratief centrum. Het is een schenking van de Antwerpse rederij Exmar.

In 2015 won Kaprijke de publieksprijs van de provinciale wedstrijd "Thuis voor een Beeld": een ingekaderde "Digital print on artpaper" van Renato Nicolodi uit de reeks "Tombeau". De print kreeg een plaats in de vergaderzaal van het SOCK. Eveneens in deze vergaderzaal hangen twee kleurrijke moderne schilderijen van Femma Kaprijke, door leden van de vereniging vervaardigd in hetzelfde jaar in een workshop tijdens de Week van de Amateurkunsten.

In 2017 kreeg onze gemeente net als alle andere Oost-Vlaamse gemeenten van de provincie een glasvlag van de hand van Honoré d’O als apotheose van 22 jaar Thuis voor een Beeld. De glasvlag kreeg een plaats in de inkom van het SOCK.

In het oude stadhuis bevinden zich twee schilderwerken in de ceremoniezaal. Sinds jaar en dag hangt er een groot tableau. Het betreft een schilderij op doek genaamd "Het laatste Oordeel" van Gentenaar Pieter Van Damme, oorspronkelijk op de schoorsteenmantel van de raadzaal, aangekocht in 1760. In 2016 is daar een Lembeeks landschap van 110 x 70 cm zonder naam van Antoon Ingels aan toegevoegd, geschonken door de familie Ingels aan de gemeente.

Eveneens in 2016 schonk cultuurprijswinnaar 2014 Antoine Bral de gemeente een abstract marmeren beeldhouwwerk. Het bevindt zich in de bibliotheek van Kaprijke. In 2019 maakte Antoine het standbeeld "Omer en Lima" ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding in 1944.

 

LEMBEKE

In de Kerkakkerstraat in Lembeke vind je het werk "Meditatie" van Etienne Vindevogel.

Ook in Lembeke is in de openbare gebouwen permanente kunst aanwezig. In het woonzorgcentrum De Boomgaard in Lembeke bijvoorbeeld zijn liefst vier beelden van Maen Florin te bewonderen. En in de sporthal van Lembeke hangt op de eerste verdieping het kunstwerk "Beweging" van Rik Vandewege.

 

WEDSTRIJD

Tenslotte voegt onze gemeente om de zoveel jaar via een wedstrijd (blijvende) kunstwerken toe aan de openbare ruimte om de leefomgeving net dat ietsje meer uitstraling te geven en aangenamer te maken. De traditie is ontstaan in 2003 en duurt voort tot vandaag.

In 2003 werden een geveldoek en tekstplaten voorzien aan de kerkoprit naast Galerie Stadhuis.

In 2004 werd een kunstwerk geplaatst aan de serviceflats in Lembeke: "Joker" van Leo de Buysere.

Twee jaar later kwam er het sculptuur “Tournée Générale” van Dirk De Keyser aan de Lembeekse Bossen.

In 2012 werd het kunstwerk “De Reis” van Maarten Braet ingehuldigd aan de achterkant van de kerk van Lembeke.