Gemeente Gemeente Kaprijke

Zuiderse paddenstoel voor het eerst in ons land in... Lembeke

Gepubliceerd op 24 februari 2021
Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland heeft in onze Lembeekse Bossen op 6 januari 2021 een zwam ontdekt die nooit eerder in België werd gevonden, en slechts één keer in Nederland. Bewijs van de zeldzaamheid bij ons: de soort heeft zelfs nog geen Nederlandse naam, enkel een Latijnse: Xylaria cinerea.

Xylaria komt van het Griekse xýlon, dat "hout" betekent. Cinerea is Latijn voor "grijs" of "asgrauw". Grijze houtzwam dus maar? Nee. Op vrtnws.be werd aanvankelijk opgeroepen om suggesties te doen voor een Nederlandse naam, maar ook dat werd later rechtgezet. De naamgeving van paddenstoelen moet immers aan bepaalde normen voldoen.

Het is aan de ontdekkers om volgens de (morfologische en ecologische) kenmerken een naam voor te stellen. Aangezien het een schimmel is uit de familie van de Xylaria, wordt het al zeker een Knotszwam of Geweizwam. Het voorstel wordt uiteindelijk beoordeeld en de naam definitief toegekend door de Commissie Nederlandse Namen van paddenstoelen.

De Xylaria cinerea is slechts 2 centimeter hoog en groeit enkel op afgestorven hout, met dan nog een sterke voorkeur voor eik en hazelaar. Hij heeft een uiterst nuttige functie als opruimer. We vinden hem vooral in Zuid-Frankrijk en Spanje, maar "de wind heeft de sporen tot bij ons gebracht", aldus Chris Bruggeman van de Paddenstoelenwerkgroep, "en omdat het bij ons steeds warmer wordt, komt het ook effectief tot een kieming."

De paddenstoel is niet giftig maar de werkgroep heeft toch één verzoek voor nieuwsgierigen die zelf op zoek willen gaan naar het kleinood en het ook vinden: laten staan aub.

(Foto Chris Bruggeman)