Gemeente Gemeente Kaprijke

Zaad op Maat: samenaankoop bloemenmengsels 2023

Gepubliceerd op 05 januari 2023
Bestel online je akkervogel- of bijenmengsel via de samenaankoop bloemenmengels. Dit kan tot en met 17 februari 2023.

Jouw tuin, groot of klein, kan een verschil maken voor natuur en klimaat. Een bloemenrand oogt niet alleen mooi, maar is een heerlijk buffet voor bijen, vlinders en andere insecten. Op hun beurt profiteren akkervogels van het aanbod aan voedsel (insecten en zaden) en dekking.

Woon je in ons werkingsgebied (Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zulte)? Dan kan je via Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei zaaigoed bestellen voor bloemrijke hoekjes. Dat is mooi voor het oog en goed voor onze inheemse fauna en flora.

Via een groepsaankoop kan je twee soorten zaadmengsels bestellen: een voor akkervogels en een voor bijen en vlinders. Bestellen kan per 0,5kg, 1kg en 5kg.

Bestellen en afhalen

Bestelling en betaling gebeuren via www.rlml.be/agenda/zaad-op-maat-2023. Doe dit zeker voor 17 februari 2023. Je kan bij de bestelling een ophaalpunt aanduiden.

Je bestelling afhalen kan tijdens de kantooruren van het afhaalpunt vanaf 27 maart tot en met 7 april.

Belangrijk: de afhaalpunten zijn niet verplicht je bestelling na de afhaalperiode bij te houden. Haal dus zeker je zaaigoed voor 7 april af!

In de gemeente Kaprijke kan je jouw bestelling afhalen in het Administratief Centrum, Veld 1.

Soorten mengsels

Via de samenaankoop kan je verschillende mengsels aankopen.

Akkervogelmengsel

Haver, gerst, zomertarwe, huttentut, bernagie, boekweit, zonnebloem, vlas (zaaidichtheid: 30kg/ha)

Bijenmengsel

Boekweit, bladrammenas, bernagie, dille, gele mosterd, facelia, goudsbloem, korenbloem, koriander, juffertje-in-’t- groen, groot kaasjeskruid (zaaidichtheid: 10kg/ha)

Geelgorsgebied

De geelgors geven we graag een extra duwtje in de rug. Wie een perceel heeft van meer dan 400m² in de ruime omgeving van de Rijkestraat in Oosteeklo mag ons rechtstreeks contacteren op: helene.quide@RLML.be. Misschien is dan zelfs een extra vergoeding mogelijk! Landbouwers kunnen een subsidie krijgen via de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Wij richten ons op wie geen beroep kan doen op subsidies via VLM en toch een behoorlijke oppervlakte wil inzaaien, zoals bijvoorbeeld gepensioneerde landbouwers, particulieren, jagers en gemeenten.

Meer info?

Contacteer ons via helene.quide@RLML.be of via www.rlml.be/nieuws/samenaankoop-zaad-op-maat.