Gemeente Gemeente Kaprijke

Waakzaamheidsfase leidingwater van kracht

Gepubliceerd op 02 juli 2018
Het is al geruime tijd droog in Vlaanderen. Droogte in combinatie met warme dagen, zorgt voor hoog leidingwaterverbruik. In overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij werd ook in onze gemeente de waakzaamheidsfase (code geel) ingesteld.

De waakzaamheidsfase werd ingesteld omdat de vraag naar leidingwater het aanbod dreigt te overtreffen. Als de vraag naar leidingwater nog verder toeneemt, is het niet uitgesloten dat er zich bevoorradingsproblemen kunnen voordoen. Het is van belang om het leidingwaterverbruik niet verder te laten toenemen en bij voorkeur te laten dalen.

De waakzaamheidsfase is van kracht in de gele zones. Ook onze gemeente is in het geel gekleurd.

Aan alle gebruikers wordt daarom gevraagd om daadwerkelijk spaarzaam om te gaan met leidingwater. 

Wat te doen in de waakzaamheidsfase?

In de waakzaamheidsfase is er nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. Door extra zuinig om te gaan met leidingwater kan dit vermeden worden. Hou je aan deze gouden regels:

  • Verspil geen water.
  • Gebruik zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien. Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang.
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad.
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog een voorraadje hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit (bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten …)

Voor meer informatie en tips kan je terecht op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij, AquaFlanders of De Watergroep.

Volg de beschikbaarheid van leidingwater in Vlaanderen op de voet op https://www.vmm.be/data/leidingwater-beschikbaarheid.