Gemeente Gemeente Kaprijke

Voorkom een beroerte door meer te bewegen

Gepubliceerd op 18 oktober 2022
Jaarlijks krijgen ongeveer 25 000 Belgen een hersenberoerte. Omdat beweging een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte werd FAST 4-ward ontwikkeld. Daarmee wil men een actieve levensstijl stimuleren.

Woensdag 29 oktober 2022 is het wereldberoertedag en dit jaar willen we graag een zo groot mogelijk doelpubliek sensibiliseren en informeren over alles rond beroerte: wat zijn de symptomen, hoe herken je ze, en wat kan je doen? Een beroerte of CVA is een verstoring in de doorbloeding van de hersenen waardoor het hersenweefsel acuut onvoldoende zuurstof krijgt. Daardoor raakt het weefsel beschadigd.

FAST 4-ward wandelingen

Omdat beweging een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte, hebben een aantal Vlaamse ziekenhuizen de "FAST 4-ward" ontwikkeld. Ze stimuleren daarmee een actieve levensstijl, dewelke een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte. AZ Alma ontwikkelde twee wandelingen door Eeklo om je kennis omtrent beroerte te testen of te verbeteren. Eén van 6,3 km door de stad van Eeklo en één van 4 km voor de natuurliefhebbers, in de bossen rond de site van AZ Alma. Er is ook een leuke wedstrijd aan verbonden. Je kan deze wandeling tot en met 31/10/2022 doen. Scan de QR-code in de bijlage om ze te downloaden.

Hoe herken je een beroerte?

Om een beroerte te herkennen werd de FAST-methode ontwikkeld. Deze methode kan je zowel bij jezelf als bij anderen gebruiken. FAST staat voor:

  • FACE: kijk of de mond scheef staat of andere dingen zoals de ogen.
  • ARM: Kijk of de arm of het been minder goed beweegt.
  • SPEECH: Luister of de persoon onduidelijk spreekt of dat je zelf goed uit je woorden kan komen.
  • TIME: Stel vast hoe laat de verschijnselen begonnen zijn. Bel onmiddellijk 112, elke minuut telt!

Meer info

Kijk voor meer info over de FAST-methode en de FAST 4-ward wandeling naar de bijlagen hieronder.