Gemeente Gemeente Kaprijke

Corona: versterkte maatregelen vanaf woensdag 18 maart 12.00 uur

Gepubliceerd op 18 maart 2020
In België worden vanaf woensdagmiddag 12.00 uur strengere maatregelen toegepast om verdere verspreiding van het Coronavirus in te dijken.

Stand van zaken op woensdagmorgen 18 maart

Op woensdagmorgen waren er in ons land 1243 bevestigde COVID19-besmettingen (positieve tests). 361 COVID19-bevestigde patiënten liggen in het ziekenhuis. 79 patiënten daarvan liggen op intensieve zorgen en 51 daarvan worden beademend. Eén patiënt krijgt ECMO (extracorporele membraanoxygenatie). Tien mensen waarbij COVID19 werd bevestigd zijn overleden. Al deze aantallen zullen over de volgende dagen sterk stijgen. De maatregelen die we nu nemen, hebben maar over enkele dagen tot een week effect.

Goede handhygiëne en voldoende sociale afstand blijven de voornaamste maatregelen!Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.

De bepalingen in artikel 1 tot 6 van het Ministerieel Besluit van 13 maart blijven van kracht en er zijn een reeks strengere voorwaarden aan toe gevoegd.

(zie ook de bijlage onderaan voor het MB van 13 maart)

Strengere voorwaarden vanaf 18 maart 12.00 uur

 • Burgers blijven in hun woning, zodat ze met zo weinig mogelijk mensen (buiten het gezin) in contact komen.
 • Kinderen van ouders die in een cruciale sector werken, kunnen beroep doen op scholen en kinderopvangcentra voor opvang van hun kinderen (aangezien in art. 4. van het MB van 13/03/2020 wordt bepaald dat ‘de lessen en activiteiten in het kleuter-, lager en secundair onderwijs worden geschorst tot en met 3 april 2020’, maar dat de scholen wel een opvangmogelijkheid dienen te voorzien).
 • Burgers mogen hun woning verlaten voor noodzakelijke en dringende redenen zoals medische zorg, voedingswinkels, apotheek, post- of bankautomaat of tankstation, om mantelzorg te bieden of hulp te verstrekken aan kwetsbare personen; Voel je je ziek? Lees dan eerst even DEZE INFORMATIE.
 • Samenscholingen (buiten het gezin) zijn verboden.
 • Fysieke activiteit in de buitenlucht (wandelen, joggen, fietsen) is aangeraden, maar alleen met de naaste gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of eenzelfde vriend (-in), én indien contact (minder dan 1,5 meter) met andere mensen kan vermeden worden.
 • Toegang tot supermarkten zal op een gecontroleerde manier gebeuren, met een maximum aantal klanten dat tegelijkertijd in de supermarkt kan aanwezig zijn (maximaal 1 klant per 10 vierkante meter gedurende maximaal 30 minuten), zodat men steeds een veilige afstand van 1,5 meter kan bewaren (i.e. de lengte van een winkelkarretje). In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te gaan winkelen. Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen. Ook in kleinere voedingswinkels en apotheken dient er een actief wachtrijbeheer ingevoerd te worden zodanig dat een veilige afstand (1,5m) kan gegarandeerd worden.
 • Openbare markten worden gesloten. Voedselkramen zijn toegelaten waar ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening.
 • Horecazaken moeten hun terrasmeubilair naar binnen brengen.
 • Nachtwinkels kunnen vanaf het openingsuur tot 22u open blijven, in en rondom de winkel dienen de regels van social distancing (1,5m) gevolgd te worden.
 • Niet essentiele winkels en handelzaken blijven dicht met uitzondering voedingsmiddelen, apotheek, artsen, banken, benzinestations, dierenvoeding, post, krantenwinkel, nachtwinkels (tot uiterlijk 22.00 uur) en kappers (op afspraak, één klant per kapper per salon).
 • Telewerk is de norm. Waar telewerk niet mogelijk is moeten de bedrijven de regelgeving rond social distancing toepassen. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van werk als voor vervoer georganiseerd door de werkgever. Waar dit niet kan toegepast worden, moeten de bedrijven sluiten. Bedrijven die dit beleid niet respecteren kunnen beboet worden of gesloten. Deze bepalingen zijn niet van toepassing op cruciale sectoren en essentiële diensten. Ze moeten er echter voor zorgen dat ze de regels van sociale afstand zoveel mogelijk respecteren.
 • Hogescholen en universiteiten werken enkel via afstandsonderwijs.
 • Openbaar vervoer moet op dusdanige wijze georganiseerd worden zodat social distancing gegarandeerd is.
 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden verboden tot en met 05 april.
 • De politie zal toezien op een strikte naleving van deze en vorige maatregelen.
 • Deze maatregelen gaan in op woensdag 18 maart om 12:00 en blijven gehandhaafd tot en met 05 april 2020, en worden daarna geëvalueerd. 

Voor meer info: volg zeker ook de update 'veelgestelde vragen'.

Op die plaats kan je steeds de laatste versie van de lijst 'veelgestelde vragen' vinden die ons door het crisiscentrum werd aangeleverd.

Belgen in het buitenland

Belgen die nu in het buitenland verblijven ondervinden mogelijks moeilijkheden om terug te keren en nemen het beste contact op met het callcenter van Buitenlandse zaken via 02 501 40 00 (van 9 tot 20 uur).