Gemeente Gemeente Kaprijke

Vanaf vandaag weer uitgebreide teststrategie COVID-19

Gepubliceerd op 23 november 2020
Sinds 21 oktober 2020 gold dat alleen mensen met symptomen zich konden laten testen. Mensen zonder symptomen moesten uit voorzorg in quarantaine. Vanaf vandaag kunnen deze mensen zich ook weer laten testen op het coronavirus.

Heb je onlangs een hoog risicocontact gehad maar vertoon je geen symptomen? Dan kun je je vanaf vandaag weer laten testen. Maar hiervoor mag je niet meer naar de huisarts. In plaats daarvan moet je jouw test laten afnemen in een triagecentrum. Dit gebeurt op afspraak (deze maak je op de website mijngezondheid.be) nadat je een code hebt ontvangen van het opsporingscentrum. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen zich zomaar laat testen zonder dat er een bewezen contact is geweest met een besmette persoon. Wie wel symptomen heeft, kan nog altijd naar de huisarts gaan voor de afname van de test.  

Wie krijgt een code?

Er zijn drie mogelijke scenario's:

  1. Opgespoorde mensen krijgen van de contactopsporing een sms met activeringscode. Dat geldt ook voor de Coronalert-app gebruikers.
  2. Je krijgt een code na je bezoek bij een bedrijfsarts of (voor jongeren) een dokter van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding).
  3. Kom je terug uit een land dat in een rode zone ligt? Dan kun je ook een code krijgen van de contactopsporing na het invullen van een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Na het invullen van dat formulier zal de contactopsporing oordelen of je getest moeten worden of niet. Indien je een hoog risico gelopen hebben tijdens je verblijf in het buitenland, krijg je per sms een activatiecode toegestuurd waarmee je online een test kunt vastleggen bij een triagecentrum.  

Wat als je een code hebt ontvangen?

Heb je zo een code toegestuurd gekregen maar geen symptomen? Dan ga je direct in quarantaine. Je leg een afspraak vast met een triagecentrum via mijngezondheid.be. Je wordt getest op de 7e dag vanaf je hoog risicocontact of je terugkeer uit het buitenland. Heb je toch last van symptomen, dan moet je niet wachten tot de 7e dag en kan je direct een test laten doen.

Als je een negatief resultaat van je test hebt gekregen, dan stopt je quarantaine. Wel wordt gevraagd om nog 7 dagen waakzaam te zijn en je contacten zo veel mogelijk te beperken. Heb je een positief resultaat? Dan zal je nog minstens een week in isolatie moeten blijven. De duur is afhankelijk van je symptomen en op advies van je huisarts.

Voor meer info kan je steeds terecht op www.info-coronavirus.be/nl/.