Gemeente Gemeente Kaprijke

Vanaf 1 oktober weer nieuwe coronaversoepelingen

Gepubliceerd op 29 september 2021
Vanaf vrijdag 1 oktober gaan we een van de laatste fases in van het federaal plan omtrent de coronamaatregelen. Ben je het overzicht een beetje kwijt? Wij geven hier nog eens een lijstje van welke regels nog geldig blijven.

Mondmasker en afstand houden

Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:

  • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
  • de zorginstellingen;
  • het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

De mondmaskerplicht vervalt in de horeca, winkels, winkelcentra en openbare gebouwen. Ook in het secundair onderwijs en leraren in het basisonderwijs in Vlaanderen verdwijnt de mondmaskerplicht voor leraren en leerlingen. Wie in Vlaanderen werkt, moet ook geen mondmasker meer dragen op de werkvloer.

Als de afstandsregel niet kan worden nageleefd, blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen voor personen vanaf 13 jaar. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.

Cafés en nachtleven

Vanaf 1 oktober mogen we weer opnieuw dansen in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw hun deuren openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.

Gebruik van het Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. 

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg.

Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

Reizen

Alle terugkerende of aankomende reizigers worden gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF).

Meer info

Blijf up to date over de maatregelen via www.info-coronavirus.be/nl/faq/