Gemeente Gemeente Kaprijke

Sterkste Meetje – zondag 2 april

Gepubliceerd op 24 februari 2023
Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve opent het nieuwe toeristische seizoen met een knaller. We zoeken tijdens een ludieke wedstrijd op zondag 2 april naar het Sterkste Meetje van het Meetjesland.

Deze wedstrijd is bedoeld voor alle inwoners van het Meetjesland ouder dan 50 jaar. Voel je zeker geroepen, als je nog oude Meetjeslandse klederdracht (short, botten ...) in de kast hebt hangen, om deze te dragen. Hier kan je namelijk extra punten verdienen.

Welke proeven?

Je hoeft geen afgetrainde spierbundel te zijn om deel te nemen. Het mag natuurlijk! Al zal de deelnemers niet gevraagd worden om een deadlift van 100 kilo uit te voeren of een tractor met alleen je tanden voort te trekken. Wat dan wel?

  • worstenkappen
  • nagelkloppen
  • sjakossenwerpen
  • en zoveel meer leuke proeven

Deelnemers leggen het parcours één voor één af in een race tegen de klok. De eerste deelnemer start om 13.00 uur. Niemand minder dan de enige echte Tamboer van Eeklo babbelt de wedstrijd én de podiumceremonie rond 16.00 uur aan elkaar. 

Waarom het Sterkste Meetje?

In 2023 zoomen we op de Huysmanhoeve in op de bijzonder geschiedenis van de Bourgondiërs. Zij hadden een grote invloed op het Meetjesland, denk maar aan de aanleg van dijken, de inpoldering, intensieve landbouw en het ontstaan van nieuwe dorpen. 

Wie Bourgondiërs zegt, zegt ook Jan zonder Vrees. En bij hem denken we aan twee bijzondere eigenschappen: moed en kracht. Het zijn die eigenschappen die we in tal van Meetjeslanders terugvinden. De allerkloekste, daar zijn we nu naar op zoek.

Op zondag 2 april opent in de Huysmanhoeve trouwens ook een tentoonstelling van kunstenaar Joris Vroye uit Eeklo die Les Pleurants namaakte in hout, de treurende albasten beelden van hovelingen en monniken die rond het praalgraf van Jan zonder Vrees in Dijon staan.

Praktisch

Zondag 2 april: start wedstrijd 13.00 uur, einde met prijsuitreiking om 16.00 uur.

Adres: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1 (zijstraat Peperstraat), 9900 Eeklo

Deelname: gratis, mits vooraf inschrijven.

Meer info: www.plattelandscentrum.be/agenda/sterkste-meetje