Gemeente Gemeente Kaprijke

Sportvelden Lembeke officieel Rookvrij!

Gepubliceerd op 26 september 2022
Op vrijdag 23 september 2022 werden de sportvelden rond het sportcentrum in Lembeke officieel Rookvrij verklaard. Maar ook andere plekken in onze gemeente zijn nu Rookvrij.

Tijdens de jaarlijkse veldloop werden alle sportterreintjes van de Gemeente Kaprijke rookvrij verklaard. Dat betekent dat we oproepen om op deze plekken niet meer te roken in het bijzijn van kinderen, zodat ze rookvrij kunnen spelen en opgroeien. Geen rookverbod dus, maar wel rookvrij als norm.

Kaprijke zet zich zo in voor ‘Generatie Rookvrij’, een brede beweging van organisaties en burgers die ijveren voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen met roken. Rookvrije plekken creëren voor kinderen is daar deel van. Want: zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren gedrag, zo ook rookgedrag. Door op te groeien in een rookvrije omgeving verkleint de kans dat kinderen hier later zelf mee beginnen.

Onze afspraak? Niet meer roken in het zicht van kinderen en jongeren. Om de rookvrije omgevingen kenbaar te maken, staan er signalisatieborden waarop de boodschap staat ‘Hier speel/sport ik rookvrij’. De bordjes zijn geplaatst aan de inkom van de terreinen en verzoeken de bezoekers om niet meer te roken in het zicht van kinderen. Op die manier beschermen we kinderen tegen schadelijke tabaksrook en maken we roken voor hen ook minder aantrekkelijk.

Ook verschillende sportclubs uit Kaprijke gaven al aan als enthousiaste partners het initiatief en de afspraken mee uit te dragen. We willen de rokers vragen om het goede voorbeeld te geven en niet te roken in het bijzijn van kinderen. Rokers hoeven niet te stoppen om mee een rookvrije omgeving te realiseren. Waar mogelijk zullen er rookzones worden voorzien op de terreinen, uit het zicht van kinderen. Rokers die wel willen stoppen met roken kunnen hiervoor terecht op www.tabakstop.be of het gratis nummer 0800 111 00.