Gemeente Gemeente Kaprijke

Spoor baarmoederhalskanker tijdig op

Gepubliceerd op 04 januari 2022
Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Een belangrijke herinnering tijdens deze actiemaand in de strijd tegen baarmoederhalskanker.

Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via deze test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt. Geen excuses dus, geen "bla bla bla", laat een uitstrijkje nemen!

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vind je op www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be.