Gemeente Gemeente Kaprijke

Reinig je mondmasker op de juiste manier

Gepubliceerd op 31 augustus 2020
Door de verplichting van het dragen van een mondmasker is het belangrijk dat je ook goed weet hoe je het masker moet reinigen.

Door het langdurig en vaak dragen van een mondmasker wordt deze een broeihaard van bacteriën en virussen. In onze adem zitten vochtige deeltjes met voedselresten die de ideale overlevingsbron zijn voor bacteriën. Daarom is het belangrijk om de maskers regelmatig te wisselen en/of te reinigen. 

Ook hebben al de verschillende mondmaskers in omloop allemaal een eigen wasvoorschrift. Let daarom goed op hoe je je masker moet reinigen. Het masker die verdeeld is via de apotheek door de overheid mogen enkel op 30 graden met de hand gewassen worden en in de lucht gedroogd worden. Deze zijn dan tot 30 wasbeurten bruikbaar.

Voor de andere mondmaskers zijn er 3 manieren om het goed te reinigen waarbij de bacteriën geïnactiveerd of gedood worden:

  • Op 60 graden wassen met zeep
  • Strijken met een stoomstrijkijzer
  • Koken op 100 graden

De combinatie van wassen met zeep op 60 graden en strijken met een stoomstrijkijzer blijkt het meest effectief te zijn tegen het bestrijden van het virus als de bacteriën. De zeep kan namelijk het virus inactiveren en het stoomstrijkijzer kan de bacteriën doden.