Gemeente Gemeente Kaprijke

personeel - ziektemelding

Wat

Je bent ziek en kan niet komen werken. Wat moet je doen?

1. Je belt naar je leidinggevende. Je verwittigt je leidinggevende uiterlijk de eerste dag dat je afwezig bent en tegen dit uur:

  • kinderopvang- en woonzorgpersoneel: ten laatste 1 uur voor aanvang van de shift
  • voor personeel met vaste werktijden: ten laatste op het uur dat je moet starten
  • voor personeel met stam- en glijtijden: voor 09.00 uur

Informeer je leidinggevende over de eventuele duur van je ziekte. Als je bij de dokter langs ging, geef dan de einddatum van je ziekteperiode mee.

Overloop tijdens het telefoontje welke werkafspraken of taken je de komende dagen hebt, spreek af of er dringende opdrachten of dossiers zijn en wat daarmee moet gebeuren.

2. Als je pas in de loop van de dag naar de dokter kan, dan bel je, eens je terug thuis bent, terug naar je leidinggevende. Je laat weten wat de einddatum van je ziekteperiode is en maakt eventueel verdere afspraken.

3. Je bezorgt je ziekteattest binnen de twee werkdagen aan de personeelsdienst. Je stuurt het ziekteattest per post op naar Personeelsdienst - Veld 1 - 9970 Kaprijke. Als je het attest in eerste instantie digitaal in SynCore hebt ingegeven, dan breng je bij je terugkeer het papieren attest mee en bezorg je het aan de personeelsdienst. Ben je langer dan twee weken afwezig, bezorg het dan alsnog met de post.

4. Je hoeft de personeelsdienst niet te melden dat je ziek bent. Door je ziektemelding in SynCore te registreren, weet de personeelsdienst onmiddellijk dat je je ziek hebt gemeld. Ben je vergeten hoe je je ziektemelding in SynCore registreert? Scroll tot onderaan deze webpagina om de handleiding nog eens door te nemen.

Wat als je maar één dag ziek bent?

Je hoeft uiteraard geen ziekteattest te bezorgen als je gebruik maakt van één van de drie dagen ziekte zonder attest. Je moet wel nog steeds je leidinggevende tijdig opbellen. En je moet je ziektemelding ook in SynCore registeren. Door je registratie in SynCore weet de personeelsdienst onmiddellijk dat het over een ziekte zonder attest gaat. Lees gerust nog eens de handleiding onderaan deze webpagine na om te weten wat je moet registreren in SynCore.

Wat als je ziek wordt op het werk?

Als je op het werk ziek wordt en niet kan blijven werken, ga dan meteen bij je leidinggevende langs of bel hem/haar. Spreek met je leidinggevende af of je het werk kan verlaten.

Denk er aan, als je het werk (vroegtijdig) mag verlaten, om niet alleen uit te tikken, maar je ook je ziektemelding in SynCore te registreren. Zo staat je kalender in SynCore meteen in orde.

Wat als je ziekteperiode wordt verlengd?

Je belt naar je leidinggevende. Je meldt je verlenging tegen de laatste werkdag (dus niet zaterdag, zondag of feestdag) voor je het werk normaal zou hervatten. Je deelt meteen ook de nieuwe einddatum mee.

Ben je langer dan vier weken ziek? Dan bel je bij voorkeur op maandagvoormiddag - voorafgaand aan de week waarin je het werk zou hervatten - je verlenging door. Hierdoor is er tijd om je eventuele vervanger te melden dat zijn/haar tewerkstelling stopt.

Je wilt het werk vroeger hervatten. Kan dat?

Als je vroeger dan verwacht genezen bent, kan je er voor kiezen om het werk vroeger te hervatten. Bespreek dit goed met je dokter en vraag zijn / haar toestemming, je doet dat immers op eigen risico.

Als je na overleg met je dokter vroeger kan terugkeren naar het werk, bel dan uiterlijk de dag voor je start naar je leidinggevende en laat weten dat je het werk zal hervatten.

Hou hierbij mee rekening dat je leidinggevende in het weekend of op feestdagen niet werkt. Je leidinggevende geeft je geen groen licht of je het werk al of niet mag hervatten. Je meldt het gewoon aan je leidinggevende zodat je in orde bent voor de arbeidsongevallenverzekering.

Je registreert meteen je vervroegde werkhervatting ook in SynCore. De handleiding onderaan deze webpagina maak je wegwijs hoe je dat doet.

Kan ik tijdens mijn ziekteperiode op een ander adres verblijven?

Ja, dat kan, op voorwaarde dat je dit meteen aan je leidinggevende meldt. Geef het juiste adres (straat, nummer, gemeente) door en ook de dagen dat je er zal verblijven.

Kan je tijdens je ziekteperiode medische controle krijgen?

Ja, dat kan. Je bent verplicht om deze medische controle te ondergaan. Doe je dat niet, dan kan je recht op vergoeding vervallen.

Je verlaat je huis tijdens je ziekteperiode omdat de dokter dit heeft geattesteerd? Maak er dan een vaste gewoonte van om bij thuiskomt je brievenbus te controleren. Misschien is de controlearts langs geweest en moet je nog dezelfde dag op controle gaan in zijn dokterskabinet.

Ziek of afwezig? Je leidinggevende en je collega's blijven je steunen.

Ben je (langdurig) afwezig wegens ziekte of ongeval? Dan zal je leidinggevende je regelmatig contacteren. Dat kan per telefoon zijn of ook via een bezoekje of berichtjes.

Leidinggevende en collega's zijn er in goede en slechte tijden. Ook al ben je ziek, je maakt nog altijd deel uit van het team. En ook dan willen we je oprecht aandacht geven. We willen je blijven steunen, er zijn als je vragen hebt, je op de hoogte houden van wat er leeft in de organisatie en welke veranderingen er op til zijn. Misschien nodigen we je wel eens uit om kort langs te komen of deel te nemen aan een kleine activiteit, als dat voor jou lukt. Het belangrijkste: je mag je niet in de steek gelaten voelen, we willen weten hoe het met je gaat.

Zo houden we een goede verstandhouding en blijven we vlot bij elkaar terecht kunnen. Als je lang afwezig bent van het werk, wordt de stap terug naar de werkvloer anders wel heel moeilijk.

Werkhervatting na een periode van ziekte of langdurige afwezigheid.

Ben je langdurig afwezig wegens ziekte of ongeval? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden terug deels aan de slag door het werk progressief te hervatten. Zo kan je stap voor stap en op jouw tempo weer integreren op de werkvloer bv. via tijdelijk aangepast werk of deeltijds werken om zo opnieuw aan het gebruikelijke werkritme te wennen.

Hierbij moeten alle betrokken partijen akkoord gaan: zowel de medewerker, als de werkgever, de adviserende arts van je ziekenfonds en onze preventieadviseur-arbeidsarts. Het werk moet ook aansluiten bij jouw gezondheidstoestand.

Bevind je je in een situatie waarin je denk hiervan gebruik te willen maken? Contacteer dan de personeelsdienst

Wanneer breng ik mijn ziekenfonds op de hoogte?

Eénvoudig uitgelegd:

  • je bent arbeider (Technische Dienst, schoonmaker, keukenhulp): vanaf dag 14.
  • je bent bediende: vanaf dag 30.

Informeer je vooraf grondig bij je ziekenfonds, want er gelden uitzonderingen op deze regels. Dit is zeker het geval wanneer je pas in dienst bent, als je deeltijds werkt, als je bij verschillende werkgevers werkt, ...

Het attest "vertrouwelijk" dat in je ziekenboekje zit, laat je invullen door je dokter. Dit attest bezorg je tijdig aan je ziekenfonds zodat je recht op een ziekte uitkering gegarandeerd is. Vanaf dan wisselen we digitaal de gegevens met je ziekenfonds uit. Je moet hiervoor niet langs komen bij de personeelsdienst.