Gemeente Gemeente Kaprijke

Ik ga op reis en ik neem mee...

Gepubliceerd op 31 augustus 2024
Ga je op reis? Zorg dan dat je alle nodige reisdocumenten op tijd aanvraagt.

Vertrek met een gerust hart op reis

Wil je volledig ontspannen en met een gerust hart op reis? Controleer dan zeker de geldigheid van je reisdocumenten na en neem veiligheidsmaatregelen voor je woning.

Controleer je reisdocumenten

Check ruim genoeg voor je vertrek de geldigheid van je reisdocumenten na. Zo vermijd je duurdere spoedprocedures indien je een nieuwe moet aanvragen.

Heb je een nieuwe reispas, Kids-ID of eID nodig? Zorg dan voor een recente foto van max. 6 maand oud. Bij de aanvraag moet je persoonlijk aanwezig zijn. Vraag je een document aan voor een minderjarige dan moet één van de ouders ook aanwezig zijn.

Op de website diplomatie Belgium kan je per land bekijken welke reisdocumenten je nodig hebt en wat de reisadviezen zijn van FOD Buitenlandse Zaken.

Voor het reizen binnen de Europese Unie is de Belgische identiteitskaart (eID) of Kids-ID voldoende.

Voor het reizen buiten de EU is een paspoort noodzakelijk.

Verloren reisdocumenten teruggevonden?

Ben je ooit reisdocumenten verloren en heb je dit gemeld aan de dienst Burgerzaken of de politie? Heb je ondertussen de documenten teruggevonden? Gebruik die dan niet meer. Breng het gevonden document binnen bij de dienst Burgerzaken en vraag een nieuw aan.

Vertrek veilig op reis

Wil je graag een extra oog je in het zeil op je huis als je er niet bent? Vraag gratis afwezigheidstoezicht aan. De politie komt dan regelmatig een kijkje nemen tijdens jouw afwezigheid en dit zowel overdag als 's nachts.

Afwezigheidstoezicht kan je, minsten 7 dagen voor je vertrek, aanvragen via het e-loket van de politie of via het commissariaat van Politiezone Meetjesland Centrum (Raverschootstraat 67, 9900 Eeklo - 09 376 46 46).

Wat kan je zelf doen?

  • Vraag iemand om regelmatig een kijkje te komen nemen en de brievenbus regelmatig te legen, rolluiken 's morgens omhoog en 's avonds omlaag te laten, ...
  • Laat lampen branden met een timer zodanig dat het huis bij het vallen van de avond een bewoonde indruk geeft.
  • Leg geen kostbare zaken in het zicht van voorbijgangers en bewaar waardevolle voorwerpen achter slot en grendel.
  • Criminelen lezen ook online mee! Maak dus geen melding op sociale media dat je op reis bent en tot wanneer.

Veilig op de weg

Controleer voor vertrek (maar wel met geladen auto) je bandenspanning. Werken alle lichten? Misschien kan een snel bezoekje langs de garage geen kwaad om zeker te zijn dat je auto in orde staat.