Gemeente Gemeente Kaprijke

Oekraïne

Wat

Informatie over Oekraïne

Wens je algemene informatie over de situatie in Oekraïne, of de impact op ons land? Of heb je bepaalde vragen? De Federale overheid heeft een website gelanceerd: www.info-ukraine.be. Je kan ook bellen naar het callcenter van de federale overheid op tel. 02 488 88 88 van 09.00 uur tot 17.00 uur op weekdagen.

Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft een infolijn opgestart om gericht antwoord te geven op vragen. Deze infolijn is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9.00 uur en 12.30 uur.

  • Burgers kunnen terecht voor vragen over het verblijf, opvang, huisvesting, toegang tot onderwijs via tel. 02 225 44 11 (NL)
  • Oekraïners worden geholpen in hun eigen taal via tel. 02 225 44 21 (Oekraïens).Voor psychologische ondersteuning wordt doorgeschakeld naar Solentra vzw en voor gespecialiseerde vragen rond huisvesting  naar ORBIT vzw. 

Tevens ontwikkelde het Agentschap Integratie & Inburgering een gratis app waarin alle informatie over huisvesting, onderwijs, werk,... vertaald is naar het Oekraïens. Download de app via www.integratie-inburgering.be. Ook de infobrochures (in verschillende talen) vind je op deze website terug. 

Sinds enkele weken heeft de RTBF een digitale radiozender gelanceerd om Oekraïense gevluchte personen te informeren. Er wordt tijdens de uitzending praktische informatie meegedeeld om de integratie van de gevluchte personen in België te vergemakkelijken. Je kan luisteren via www.rtbf.be/radio/liveradio/rtbf-ukraine.

Je opgeven om opvang te bieden aan Oekraïners op de vlucht

Heb je #PlekVrij voor vluchtende Oekraïners, en kan je dus tijdelijk onderdak bieden? Geef je dan op via info@ocmwkaprijke.be of via tel. 09 376 82 10. Daarbij bezorg je een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier voor de werking van je gegevens op het OCMW-kantoor, Lembeke-Dorp 43 in 9971 Lembeke. Je kan dit formulier onderaan deze pagina downloaden. 

Bij problemen of vragen, contacteer communicatie via communicatie@kaprijke.be.

Kaprijke registreert op die manier het hulpaanbod op een centrale plaats waardoor de hulpaanbieders gemakkelijker aan te spreken zijn wanneer hun hulp nodig is en geeft de gegevens door aan Fedasil. U zal worden gecontacteerd wanneer Oekraïners nood hebben aan een plekje, waarna de opvang zal worden besproken. 

Aarzel niet om het OCMW te contacteren voor verdere vragen via tel. 09 376 82 10. 

Kaprijke zoekt vrijwilligers die Oekraïens spreken 

Kaprijke is op zoek naar vrijwilligers die de Oekraïense taal machtig zijn, en Oekraïners willen bijstaan en begeleiden bij hun aankomst in België. Ben je zo iemand? Contacteer dan als de bliksem de sociale deinst via tel. 09 376 82 10 of info@ocmwkaprijke.be.

Aanvraag verblijfsprocedure

Verblijven er reeds Oekraïners bij jou, of komen er binnenkort Oekraïners intrekken? Volg dan de procedure om dit allemaal administratief in orde te maken. Deze procedure vind je onderaan als bijlage (Aanvraag verblijfsrecht in België Oekraïne.pdf).

Het is belangrijk dat Oekraïners zich laten registreren in het registratiecentrum in Brussel om tijdelijke bescherming te genieten. Zie www.dofi.ibz.be/nl/themes/ukraine/tijdelijke-bescherming.

Aarzel niet om het OCMW te contacteren om je verder te begeleiden via tel. 09 376 82 10.

Daarnaast werd er voor gastvrije burgers en Oekraïners een infolijn gelanceerd voor mensen die vragen hebben (tel. 02 225 44 11 voor nederlands, tel. 02 225 44 21 voor Oekraïens). Meer info over de infolijn op Infolijn | Vluchtelingenwerk.

Je vindt overigens nog veel nuttige info op Informatie voor gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen | Vlaanderen.be.

Aan gastgezinnen wordt aangeraden om de webinar voor gastgezinnen rond mentaal welzijn te herbeluisteren. In de webinar krijg je tips om zorg te dragen voor het mentale welzijn van jezelf en je huisgenoten. Je vindt de video op www.integratie-inburgering.be.

Materiële of financiële hulp bieden

Naast onderdak bieden voor vluchtende Oekraïners kan je ook medische of financiële hulp bieden.

Materiële hulp

Het medisch personeel in Oekraïne roept op om medisch materiaal in te zamelen voor de slachtoffers ter plaatse zoals pijnstillers, wondzorgmateriaal, verbanden en materiaal voor bloedafname. Alles is welkom! Je kan je materiaal doneren door dit binnen te brengen bij dr. Maria Bondarenko, Bekputstraat 13 in Bassevelde. Dat kan elke werkdag in de voormiddag of na 16.30 uur. 

Financiële hulp

Liever financiële hulp bieden? Je kan een bedrag storten via onderstaande rekeningnummers:
  • Het Rode Kruis zamelt geld in om ter plaatse voedsel, water en medicijnen aan te kopen. Een bijdrage storten kan via hun website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353, met de mededeling 'Oekraïne'. 
     
  • Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp aan in Oekraïne en de buurlanden. Een bijdrage storten kan online of op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, met de mededeling 'INT'.