Gemeente Gemeente Kaprijke

Bloeddonaties juli en september gaan door in SOCK en BTC #onsdorpgeeft

Gepubliceerd op 02 juni 2020
Rode Kruis zorgt het hele jaar door voor veilig en voldoende bloed, plasma en bloedplaatjes. Met dank aan donoren in heel Vlaanderen. Dus ook in onze gemeente. Ook tijdens de Corona-crisis blijft bloed doneren van groot belang om de voorraden op peil te houden. De locaties worden aangepast.

Doneren in tijden van Corona

Jij kan zomaar het leven van iemand redden! Gewoon door bloed, te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd.

In april kon je reeds terecht in Kaprijke en Lembeke, maar niet in de woonzorgcentra zoals je dat gewoon bent. De actie week omwille van de coronacrisis uit naar het SOCK (Molenstraat Kaprijke) en Bartoutcourt (Lembeke-Dorp). Ook in juli en september zal dat het geval zijn.

Je maakt een afspraak voor je donatie, zodat het Rode Kruis de donoren maximaal kan spreiden.

Meer info of een afspraak maken via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.

Ons lokaal aanspreekpunt is bereikbaar via: odette.vanhamme@skynet.be / 09 377 69 54.

De veiligheid van de donoren

De veiligheid van de donoren is altijd een topprioriteit van Rode Kruis, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat de medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen. Hiervoor neemt RK verschillende maatregelen:

 • Toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren.

 • Naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen.

 • Maak een afspraak voor je donatie, zodat we donoren maximaal kunnen spreiden. De bevestigingsmail voor je afspraak geldt als legitimatie voor je verplaatsing.

 • Breng een eigen balpen mee om de medische vragenlijst in te vullen! Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en medewerkers/vrijwilligers nog meer en verloopt je registratie dus extra veilig. Een eigen balpen vergeten? Geen nood, onze medewerkers ontsmetten ieder exemplaar na registratie grondig voor de volgende donor.

 • Om fysiek contact te vermijden wordt er momenteel geen vingerpriktest gedaan bij gekende donoren die een te lage hemoglobinewaarde hebben. Als alternatief kan er wel een staalafname uitgevoerd worden om het hemoglobinegehalte te bepalen in het laboratorium. Het resultaat krijg je dan achteraf meegedeeld.

 • Vanaf 4 mei meten we de temperatuur van onze donoren voor donatie. Dat gebeurt contactloos met een infrarood thermometer. Wanneer er een lichaamstemperatuur van 37,6°C of hoger gemeten wordt, is doneren op dat moment niet mogelijk. Deze temperatuurmeting aan de inkom is een extra veiligheidsmaatregel in kader van het coronavirus. Maar standaard vragen we mensen om niet te doneren wanneer ze koorts hebben of ziek zijn. Minstens 2 weken na het verdwijnen van de symptomen én de ev. behandeling met medicatie kunnen mensen terug doneren.

 • In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een eigen mondmasker te dragen. Zowel op onze mobiele collectes als in onze donorcentra wordt de social distancing gehandhaafd, zodat jouw bloedafname in veilige en hygiënische omstandigheden verloopt.

 • Het inruilen van danku-bonnen en het uitdelen van attenties wordt momenteel stopgezet, zowel op mobiele collecte als in de donorcentra. Dit om fysiek contact nog meer af te bouwen. Het geven van een danku-bon aan een donor voor zijn/haar donatie blijft uiteraard nog wel van toepassing.

Er is tot op heden nog voor geen enkel respiratoir virus, inclusief coronavirussen en het griepvirus, aangetoond dat het overdragen kan worden via bloed. Bloed geven én krijgen is dus veilig.

Koorts, hoesten, keelpijn, verkouden, … in de laatste 14 dagen? Een gezinslid met COVID-19 of in contact geweest met (potentiële) coronapatiënten? Dan mag je nu NIET doneren!

Bovendien vragen we om niet-donoren (bv. kinderen) momenteel niet mee te brengen naar een donatie.

Omdat jij of je buurman het misschien ooit nodig hebben

Wist je dat er 70% kans is dat iemand ooit een bloedproduct nodig heeft? Dat geldt dus ook voor jou of je buurman. Op dit moment geeft maar 3% van alle Vlamingen bloed-, plasma- of bloedplaatjes. En daar wil Rode Kruis-Vlaanderen verandering in brengen. Als in 2020 4% van de bevolking doneert, dan zijn er meer donoren om de bloedvoorraad op peil te houden.

Hoeveel geven wij?

Het Rode Kruis roept elke stad en elk dorp op om er samen voor te zorgen dat we dat extra procent halen. Vandaag telt ons dorp 4,7% donoren. We zijn daarmee bij de betere leerlingen van de Meetjeslandse klas. Dat is mooi, maar het kan altijd beter. Help jij mee om van ons dorp het vrijgevigste dorp te maken? Kom dit jaar minstens 1 keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Vraag familie of vrienden of ze mee willen doneren om zo naar 1% meer bloed-, plasma- en bloedplaatjes te gaan in onze gemeente. Op rodekruis.be/onsdorpgeeft vind je een interactieve kaart waarop je kan zien hoeveel donoren er al zijn in onze gemeente. Ga je mee de uitdaging aan om daar tegen eind dit jaar 1% bij te doen?

Waar doneren?

Waar je gaat doneren is niet belangrijk voor de statistieken van je woonplaats. Rode Kruis-Vlaanderen kijkt immers naar je woonplaats en niet naar waar je je goede daad hebt gedaan. Je kan dus met een gerust hart in een buurgemeente of in een van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen gaan doneren. Kijk op rodekruis.be/bloed waar en wanneer je kan gaan doneren.

In Kaprijke en Lembeke staan alvast volgende data op de kalender, telkens van 17.00 uur tot 19.30 uur:

SOCK Kaprijke

 • 13 juli 2020
 • 28 september 2020

Bartoutcourt Lembeke

 • 9 juli 2020
 • 8 oktober 2020

Ga je doneren in jouw buurt? Laat dan zien dat je geeft en neem een selfie. Deel deze met #Kaprijke en #onsdorpgeeft op Instagram en/of Twitter. Rode kruis verzamelt de foto's van al deze donoren op hun pagina.