Gemeente Gemeente Kaprijke

Waakzaamheidsfase voor warmteperiode start binnenkort

Gepubliceerd op 07 mei 2019
Warm weer is leuk, maar brengt ook heel wat gezondheidsrisico's met zich mee. Ouderen en kinderen lijden bijvoorbeeld vaak onder een aanhoudende hitte. En daar wil de Vlaamse overheid iets aan doen!

Sinds 2017 is het nieuwe Vlaams warmteactieplan van kracht. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden in warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen en zo gezondheidseffecten als gevolg van warmte te voorkomen.

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

  • De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september: vanaf de lente worden de temperaturen nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoog tijd om je organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en acties uit te werken om gezondheidsrisico’s of –klachten bij aanhoudende warmte te beperken.
  • Een waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werkt: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.
  • De waarschuwingsfase loopt tot het einde van de warmteperiode. Een warmteperiode wordt gekenmerkt door erg hoge temperaturen en loopt af wanneer er in Ukkel een temperatuur minder dan 25°C voorspeld wordt. Ook hiervan worden de organisaties op de lijst per mail op de hoogte gebracht.

De waarschuwingsfase is gebaseerd op nieuwe criteria. Het gevolg? Organisaties worden niet meer op de eerste erg warme dag gewaarschuwd, maar één of twee dagen op voorhand. De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op basis van weersvoorspellingen wanneer de som van de temperatuur boven op 25°C samen meer dan 17°C bedraagt voor vijf opeenvolgende dagen.