Gemeente Gemeente Kaprijke

Klaproos Enca Caen komt op 10 mei naar het Plein voor WOI-herdenking

Gepubliceerd op 20 april 2018
2018 is het slotjaar van de eeuwherdenking van de “Groote Oorlog”, en ook onze gemeente wil op serene wijze stilstaan bij dit feit. Vanaf 10 mei tot het einde van de maand wordt kunstenaar Enca Caen daarom uitgenodigd om zijn rondreizende werk “De Klaproos” tentoon te stellen op het Plein.

Enca Caen was onder meer vredesambassadeur van Ieper en ambassadeur van Merelbeke. Hij is de man achter de knopen in de tanks van Maldegem en Zelzate, de beschilderde handen van 80 burgemeesters en enkele activistische kunstwerken. En hij heeft nu dus een kunstwerk gemaakt van een grote klaproos die hij naar het Meetjesland wil brengen. Naast Kaprijke zal het werk ook onder andere in Lovendegem te zien zijn.

Op zaterdag 12 mei om 19.00 uur zal het kunstwerk plechtig ingehuldigd worden. Piet Wittevrongel, gewezen gemeenteraadslid van Blankenberge en zelf geëngageerd kunstenaar en sinds kort muzikant, zal er enkele passende liederen zingen waaronder zijn eigen compositie "In Flanders Fields Where Poppies Grow".

Daarbovenop wil de gemeente in samenwerking met de lokale NSB-afdeling alle inwoners, organisaties en scholen uitnodigen om vanaf 12 mei hun zelfgemaakte klaproos bij het kunstwerk van Enca Caen te komen leggen of plaatsen, om op die manier tegen eind mei samen een groot veld vol “klaprozen” te maken ter herdenking van Wereldoorlog I.