Gemeente Gemeente Kaprijke

Oefening intergemeentelijk psychosociaal hulpverleningsnetwerk

Gepubliceerd op 30 oktober 2023
In de week van 23 oktober organiseerden Gemeente Sint-Laureins, Gemeente Kaprijke en Stad Eeklo met ondersteuning van het Rode Kruis en Provincie Oost-Vlaanderen terreinoefeningen voor het intergemeentelijk psychosociaal hulpverleningsnetwerk (PSH-netwerk).

Het PSH-netwerk dat afgelopen juni werd opgestart, wordt ingeschakeld wanneer er tijdens een noodsituatie een lokaal onthaalcentrum moet geopend worden (bijvoorbeeld voor de evacuatie naar aanleiding van een gaslek of busongeval met niet-gewonden).

Het PSH-netwerk bestaat uit personeelsleden van de drie betrokken besturen. Zij kregen hiervoor een specifieke opleiding, zodat ze met kennis van zaken kunnen ingezet worden.

Opbouwen praktijkervaring

Naast opleiding is ook ervaring in de praktijk belangrijk. Daarom werd deze week zowel in Sint-Laureins, Kaprijke als Eeklo een oefening georganiseerd in samenwerking met de plaatselijke basisscholen: gemeentelijke basisschool De Regenboog (Sint-Laureins), Vrije basisschool De Kap(r)oenen (Kaprijke) en basisschool GO! De Tandem (Eeklo). Tijdens een fictieve noodsituatie werden de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar geëvacueerd en opgevangen in een onthaalcentrum.

Dankzij deze oefeningen, die allemaal vlot zijn verlopen, konden de PSH-medewerkers de bestaande procedures en multidisciplinaire samenwerking in de praktijk testen, zoals het openen van het onthaalcentrum, de inzet van de medewerkers in dit centrum en de psychologische begeleiding van de personen die opgevangen werden. Door regelmatig te oefenen zorgen we voor een vlottere en meer gestructureerde opstart van en begeleiding in een onthaalcentrum tijdens een echte noodsituatie.