Gemeente Gemeente Kaprijke

Digitaal lokaal loket kinderopvang online!

Gepubliceerd op 17 december 2020
Een geschikte kinderopvang vinden is niet altijd eenvoudig. En ook niet voor elk gezin even gemakkelijk. Een Lokaal Loket Kinderopvang vereenvoudigt die zoektocht. Kaprijke beschikt nu ook over zo'n loket.

Het biedt vooreerst neutrale informatie en ondersteuning voor ouders, en dit in samenwerking met alle onthaalouders van de gemeente. Het brengt alle opvangvragen in kaart. Hoofddoelen zijn dat elk gezin vlot de weg naar kinderopvang vindt én dat vraag en aanbod beter op mekaar worden afgestemd.

Ouders hoeven de vraag naar opvang maar één keer te stellen in plaats van zich op verschillende wachtlijsten te laten plaatsen en de situatie overal zelf op te volgen. Dat maakt de zoektocht een pak aangenamer en eenvoudiger en bespaart ook veel werk voor de organisatoren van opvang.

Omdat alle vragen worden geregistreerd, krijgt het lokale bestuur bovendien een goed zicht op de nood aan opvang en op eventuele tekorten. Het kan zo makkelijker inspelen op noden, bijvoorbeeld van gezinnen die nergens terechtkunnen met hun kindje of andere specifieke vragen zoals ruimere openingsuren of dringende opvang. Vooral voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen en voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte kan een Lokaal Loket een groot verschil maken.

Een Lokaal Loket kan vele vormen aannemen en is dan ook in elke gemeente een verhaal op maat. In Kaprijke is het in eerste instantie toegankelijk via de website van de gemeente, maar bijkomende ondersteuning en informatie zijn steeds mogelijk via de coördinator van de kinderopvang. Onze gemeente werkt voor het aanbieden van het Lokaal Loket samen met Infano vzw. Kind en Gezin voorziet subsidies voor één loket in iedere Vlaamse gemeente.

Je vindt het digitaal loket op www.kinder-opvang.be/kaprijke.