Gemeente Gemeente Kaprijke

Nieuwe verwarming voor de kerk van Kaprijke

Gepubliceerd op 27 april 2020
De kerk van Kaprijke is een Beschermd Monument en daar wordt vanuit Monumentenzorg zorgvuldig op toegekeken.

De huidige verwarming is niet reglementair en moet vervangen worden. De temperatuur in de kerk mag bijvoorbeeld met maximaal 1° Celcius per uur stijgen. Dit is belangrijk voor o.a. het orgel en het meubilair.

Reeds meer dan 10 jaar was er een aanvraag bij de Vlaamse Gemeenschap om subsidies te bekomen voor het plaatsen van een verwarming die aan alle voorwaarden voldoet. Vorig jaar is dit in orde gebracht en kan een nieuwe geplaatst worden. Op de kostprijs is er 80 % subsidie. Het overige wordt gedeeld: 10 % de gemeente en 10 % de kerkfabriek. De werken zouden binnenkort starten maar Corona stak ook hier een stokje in de wielen. 

In iedere zijbeuk van de kerk worden 3 warmtestations geplaatst. In het hoogkoor wordt er 1 onder de vloer geplaatst. De stookinstallatie op aardgas komt in het Kraamhuis. In het verleden zijn hier enkele bouwovertredingen tegen het “beschermd monument” gemaakt en die zullen ook verholpen worden.

De werken hebben tot gevolg dat de kerk op werkdagen niet toegankelijk zal zijn. De geplande vieringen in het weekend kunnen wel doorgaan: De aannemers zijn verplicht de kerk tegen dan proper te maken.

Tijdens de werken zal er een zekere hinder zijn, niet alleen in de kerk maar ook op het kerkhof en rond het Kraamhuis. De aannemers doen hun best om de hinder zo klein mogelijk te houden.

We danken de parochianen nu reeds voor het begrip. Tegen het einde van dit jaar moet alles klaar zijn.