Gemeente Gemeente Kaprijke

Nieuwe toeristische publiekstrekker

Wat

De Gemeente Kaprijke heeft budget voorzien om een toeristische publiekstrekker te creëren. Hiervoor wordt 20 000 euro uitgetrokken.

In Assenede is er bv. ‘Den Dodendraad’ en in Sint-Laureins de vlotten waarmee je als voetganger het kanaal oversteekt. Ook commerciële spelers kunnen aantrekpolen zijn voor een gemeente, bv. de scooterverhuur in Assenede of het survivalparcours van Survival Meetjesland in Adegem. Hoe bezorgen we Kaprijke en/of Lembeke een typische, niet te missen en instagramwaardige trekpleister? Waarmee krijgen we bezoekers aan de streek naar onze gemeente?

De gemeenteraad keurde een reglement goed, met de bedoeling de spelregels uiteen te zetten met oog op het besteden van het budget dat voorzien is in de meerjarenplanning 2019 – 2025 voor de realisatie van deze toeristische publiektrekker.

Met publiekstrekker wordt bedoeld een plaats, een activiteit, een attractie, een kunstwerk, een bouwwerk, met permanent karakter, dat toeristen van buiten de regio Meetjesland aantrekt. Bij voorkeur gaat het om iets dat geen enkele andere gemeente in de regio Meetjesland heeft.

Enkele andere voorbeelden in de buurgemeenten zijn o.a. de herstelde steiger aan de Oostpolderkreek, het touwenparcours van Survivalrun, … Iets verder van huis vind je uitkijktorens, of wandel- en fietspaden tussen de bomen en water of de naam van de gemeente in grote letters (bv. I AMsterdam).

Brainstorm

Een idee voldoet aan volgende voorwaarden:

 • budgettair realistisch: er is 20 000 euro voorzien in de meerjarenplanning voor de complete uitwerking van het project;
 • uitstraling buiten de gemeente en bij voorkeur buiten regio Meetjesland;
 • permanent karakter;
 • draagt bij aan een florerende bestemming: het is niet alleen een meerwaarde voor de beleving van de toerist, maar ook voor de bewoners in de gemeente en de ondernemers, en het zorgt voor een opwaardering van de plaats waar dit gerealiseerd wordt; (inspiratie op www.reizennaarmorgen.be/inspiratie/)
 • duurzaamheid en ecologie zijn belangrijke elementen;
 • er is oog voor partnerschap en uitbating waar nodig.

Ideeën mochten worden ingediend door particulieren, verenigingen, bedrijven en ondernemingen. De indienronde, waarin het sprokkelen van originele ideeën centraal staat, liep tot en met 30 juni 2022.

De laatste drie

Er werd vervolgens een shortlist van drie ideeën weerhouden. De selectie werd afgerond op 31 december 2022 door een werkgroep van de gemeente i.s.m. leden van de adviesraden en leden professioneel actief in de sector. De financiële en praktische haalbaarheid werd getoetst en er werd gescoord op originaliteit. Hieronder een kleine voorstelling van de drie projecten:

De langste wilgentunnel van België

Onze gemeente is al redelijk groen, maar meer is natuurlijk altijd welkom. Dus wat dachten jullie van de langste wilgentunnel van België met een lengte van 100 meter!

De wilgentunnel zou geplaatst worden over de nieuwe fietssnelweg langs de alom gekende oude spoorwegbedding. Door een hoogte van ca. 2,5 meter kan men hier onderdoor fietsen. 

Waarom stemmen voor dit project?

 • Wow-factor: ‘Instragramwaardig plaatje’ die aanzet tot het verkennen van onze gemeente.
 • Unieke fietsbelevenis die ook toeristen buiten het Meetjesland aantrekt.
 • Voor jong én oud.
 • Een absolute meerwaarde voor onze eigen inwoners.
 • Passend bij onze landelijke omgeving.
 • Natuurlijk element dat meegroeit met de seizoenen.
 • Symbool voor de verbinding tussen Lembeke en Kaprijke.
 • Perfect binnen het budget van 20.000 euro.
 • Realisatie kan gebeuren in samenwerking met: Regionaal Landschap Meetjesland (RLM), Goed Geknot, vrijwilligers, scholen en de Technische Dienst.
 • Een mooie start voor de verdere uitwerking van onze fietsroute.

Zeg nu zelf: wie wil nu niet de grootste en de langste hebben... Heeft Kaprijke binnenkort de langste wilgentunnel van België waar men onderdoor kan fietsen? Dit hangt van jullie af. Stemmen maar!Erfgoed in de dorpskernen

We hebben twee mooie dorpskernen met erfgoed, maar er is momenteel niet echt veel aanleiding om er halt te houden. Hoe kunnen we het erfgoed beter gebruiken om nog meer bezoekers naar onze gemeente te trekken? 

Door een centrale uitnodigende plek te creëren, gefocust op ons erfgoed, die voor jong en oud, voor groot en klein en voor inwoners, passanten en toeristen interessant is. En hiervoor kunnen we al starten met een kunstwerk dat al aanwezig is! Namelijk het iet wat verborgen kunstwerk ‘DE REIS’ van Maarten Braet. Dit kunstwerk is geïnspireerd door de reis die vele Lembekenaren in de tijd hebben gemaakt naar Canada. Door deze op te waarderen en op een mooie plek te zetten, kunnen we gebruik maken van de opportuniteit om hier een echte eye catcher in een attractief en hedendaags kader van te maken. Tevens zou dit een mooi startpunt worden van een REIS rond de drie deelgemeenten en het mooie Meetjesland.

Wat kunnen we hiermee doen:

 • Een picknickplaats uitwerken waar wandelaars, fietsers en anderen even kunnen stoppen en genieten.
 • Een meeting- en rustpunt.
 • Een ontmoetingsplaats voor inwoners.
 • Een infopunt met informatie over de bezienswaardigheden in de omgeving en een QR-code naar een podcast.
 • Richtingsaanwijzers die de weg wijzen naar andere bestemmingen (bv. lokale herkennigspunten).
 • Een startpunt voor wandel- en fietsroutes mét een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Maar niet alleen Lembeke is kandidaat voor dit project. Ook de dorpskern van Kaprijke met het Plein beschikt over een uitstekende locatie om zo een rust-, ontmoetings-, en herkenningspunt uit te werken. Dé ideale manier om onze dorpskernen weer nieuw leven in te blazen. Dus breng nu je stem uit!Parcours in de Lembeekse bossen

De Lembeekse bossen trekken nu al redelijk wat bezoekers, zoals wandelaars en fietsers. Maar natuurlijk kunnen we het aanbod nóg iets uitdagender maken. Door het uitwerken van een interactief parcours die zowel voor jong als oud, actieve als minder actieve bewegers en alle natuurliefhebbers, sporters, cultuurliefhebbers, wandelaars, rustopzoekers en adrenalinekickers interessant is. Bezoekers worden geprikkeld om te spelen en leren in het bos waarbij de natuur de fantasie, de creativiteit en de ondernemingszin worden gestimuleerd. 

Er zijn verschillende opties mogelijk voor de invulling van het parcours. We kunnen kiezen voor:

 • Een poëziewandeling: een wandellus met gedichten langs het parcours;
 • Of een sprookjeswandeling: een wandellus met sprookjesfiguren langs het pad;
 • Of interactie met het bos; een wandellus die aanzet tot bewegen, proberen, ondervinden, ontdekken, durven en doen;
 • Of een multimovepad: een wandellus die 12 bewegingsvaardigheden stimuleren op speelse manier met hindernissen van natuurlijke elementen.

We willen graag iedereen op een leuke en prettige manier aan het bewegen zetten en laten genieten van de mooie natuur in onze gemeente. Dus wil je aan iedereen laten zien hoe groen en actief wij zijn? Breng dan nu je stem uit!

Stemming

Nu volgt een publieke stemming. De idee met de meeste unieke stemmen is automatisch de winnaar van de wedstrijd. De stemming verloopt digitaal tussen dinsdag 21 maart en zondag 23 april 2023. 

Na de stemming gaan de diensten aan de slag met de uitwerking, conform de wetgeving overheidsopdrachten, met oog op realisatie en ingebruikname in de loop van 2024.

Onder de groep mensen die stemmen voor een idee verloten we twee Kaprijke-geschenkbonnen van telkens 25 euro.