Gemeente Gemeente Kaprijke

Nieuwe AED-toestellen in Kaprijke

Gepubliceerd op 10 mei 2022
Aan het SOCK in Kaprijke en aan de Lembeekse bossen zijn er nieuwe AED-toestellen geplaatst. Het gebruik van een AED-toestel kan cruciaal zijn bij levensbedreigende situaties.

In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30% op een openbare plaats. De afgelopen jaren worden daarom op publiek toegankelijke plaatsen steeds meer externe automatische defibrillatoren (AED’s-Automatic External Defibrillators) geïnstalleerd. Ze bevinden zich in een groen kastje aan de muur, en toevallige omstaanders kunnen ermee aan het slachtoffer een elektrische schok toedienen, liefst zo snel mogelijk. 

Ook Kaprijke investeert in AED-toestellen. Recent zijn er twee nieuwe toestellen geplaatst: aan het SOCK in Kaprijke en aan de Lembeekse bossen. Daarbij worden er inspanningen geleverd om de vindbaarheid van de AED-toestellen te verhogen. AED-toestellen zijn soms moeilijk te vinden en omstaanders weten niet waar zich de dichtstbijzijnde AED bevindt. De AED-toestellen staan daarom aangeduid op het online stratenplan van Kaprijke: http://stratenplan.kaprijke.be. Weet jij nog een AED-toestel staan dat niet is aangeduid op de kaart? (bijv. op privéterrein). Laat dit dan weten via communicatie@kaprijke.be.

Er wordt verder bekeken of het ook mogelijk is aanwijzingen en pictogrammen ter plaatste te plaatsen. 

In onderstaand filmpje leer je hoe je correct een AED-toestel gebruikt.