Gemeente Gemeente Kaprijke

Betaalbaar en milieubewust verwarmen doe je zo!

Gepubliceerd op 07 november 2018
Na de mooie en warme (zeg maar hete) zomer, komt de winter met zijn killere temperaturen weer stilaan loeren. We zullen met z’n allen opnieuw stoken om de gezellige warmte in ons huis binnen te halen. Belangrijk hierbij is dat we onze portemonnee en het milieu niet uit het oog verliezen.

 

Je huis verwarmen in de winter op een betaalbare, milieubewuste én veilige manier

Verwarm je woning op de juiste manier

Kies een temperatuur die aangepast is aan het gebruik van de kamer. Een temperatuur tussen 20 °C en 21 °C is het beste voor je gezondheid. Enkele voorbeelden:

  • 23 °C in de badkamer (alleen als ze in gebruik is);
  • 20 °C in de woonkamer, de eetkamer, de werkruimte en de kinderkamers (als daar huiswerk gemaakt wordt);
  • 18 °C in de keuken;
  • 16 °C in de slaapkamers;
  • 15°C-16°C bij afwezigheid.

Of wat dacht je van een graadje lager? Als je de verwarming een graad lager zet, kan je per graad 7% op je stookkosten besparen.

Installeer thermostaatkranen

Op de radiatoren kan je thermostaatkranen installeren. Een thermostaatkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de kamer meet. Is die lager dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan regelt de kraan de watertoevoer zodat de radiator de gewenste temperatuur bereikt. Wanneer de thermostaatkraan op stand 3 staat, komt dit ongeveer overeen met een comforttemperatuur (20°-21°).

Gebruik tijdschakelaars

Gebruik tijdschakelaars voor verwarmingstoestellen die niet continu ingeschakeld moeten zijn. Bijvoorbeeld: de boiler voor warm water.  Die kan je aansluiten op een schakelaar met instelbare tijden, zodat je de boiler kunt instellen op momenten waarop het echt nodig is. Op die manier kan de boiler niet zomaar aanslaan op momenten dat je eigenlijk geen warm water nodig hebt.

Verlaag de temperatuur van je boiler

De ideale temperatuur voor de afstelling van de boiler is 60 à 65°C. Let er ook op om warmwatertoestellen dicht bij een aftappunt te plaatsen. Zo vermijd je warmteverliezen in de warmwaterleidingen en krijg je sneller warm water aan de kraan. Laat het warm water alleen maar stromen als dat echt nodig is. Vang het op in een afgesloten wasbak of spoelbak in plaats van het zomaar te laten wegstromen. Dan kan je het achteraf nog gebruiken om iets in schoon te spoelen.

Plaats folie achter de radiatoren

Een radiator straalt warmte uit naar alle kanten. Achter de radiator gaat er dus heel wat warmte verloren via de buitenmuur. Door een radiatorfolie aan te brengen, kan je dat verlies doeltreffend beperken.

Vergelijk de verschillende energieleveranciers

Dit kan eenvoudig en onafhankelijk via de V-test op https://vtest.vreg.be. Kijk voor meer tips en info op www.energiebesparenmeetjesland.be.   

 

Veilig verwarmen primeert – wees waakzaam voor CO!

Elk jaar sterven in België meer dan 50 mensen door CO- vergiftiging en worden er meer dan 2000 in het ziekenhuis opgenomen na een koolstofmonoxidevergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een kleurloos, reukloos en giftig gas. Het kan dus niet waargenomen worden door de mens waardoor het wel vaker de "stille doder" wordt genoemd.

CO ontstaat daar waar er vlammen aanwezig zijn. In een woning kunnen verwarmingsapparaten, warmtetoestellen, ovens en fornuizen die werken op basis van brandstoffen (kolen, gas, hout, stookolie, enz.) CO doen ontstaan. Koolstofmonoxide kan ook door kieren van de schoorsteen, door plafonds, vloeren, enz. binnen komen. Daarom kan CO ook aanwezig zijn in kamers waar geen vlam brandt!

CO komt vrij door onvoldoende verluchting, een fout gebruik van het toestel, slechte afvoer van verbrandingsgassen, slechte verbandingsinstallatie of onvoldoende onderhoud. Het risico op CO-vergiftiging is het grootst bij koud weer wanneer we alle deuren gesloten houden en de kieren afdekken.          

Het is dan ook van groot belang om alle ruimtes in de woning waar je komt voldoende en regelmatig te verluchten. In ruimtes die verwarmd worden met een verplaatsbare gas/petroleumkachel of een kachel aangesloten op een schouw, is het aangewezen om speciale ventilatieroosters te voorzien. In woningen die worden verhuurd, dient de eigenaar in die situatie zelfs verplicht een niet-afsluitbaar verluchtingsrooster van minstens 150 cm² te voorzien. Het is aangewezen om in deze ruimtes ook een CO-detector te plaatsen. Wanneer gedurende een bepaalde tijd de CO-concentratie wordt overschreden, geeft deze detector een alarmsignaal. Ook een jaarlijkse controle en/of reiniging van de schouw is belangrijk in het voorkomen van CO-vergiftiging. 

Indien je last hebt van hoofdpijn, onverklaarbare vermoeidheid, enz., kortom de symptomen die kunnen wijzen op een CO-vergiftiging, moet je in eerste instantie ramen en deuren openzetten of de woning zo snel mogelijk verlaten. Daarnaast is het ook aangewezen om de huisarts te raadplegen. Deze kan via een eenvoudige bloedproef nagaan of er inderdaad iets fout loopt.           

Meer info?

Wil je nagaan of je kan besparen op je energiefactuur? Wil je persoonlijk advies rond energiebesparing? Of wil je meer info over de normen rond CO-preventie of andere kwaliteitsnormen in huurwoningen? Woonwijzer Meetjesland helpt je graag en gratis verder op weg.

tel. 09 378 61 70
info@woonwijzermeetjesland.be

Zitmoment in Kaprijke (zonder afspraak): elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in het administratief centrum (Veld 1 in Kaprijke).