Gemeente Gemeente Kaprijke

Wie zijn de Meetjeslandse Meesters in Kaprijke?

Gepubliceerd op 01 augustus 2018
Comeet wil van 2019 het jaar maken van alle Meetjeslandse Meesters in de beeldende kunsten. Voor Kaprijke werden vijf kunstenaars geselecteerd, hier geboren of die hier hebben gewoond. De titel is dus in eerste instantie postuum, maar het project wil ook de brug slaan naar de toekomst.

Foto: Gaston De Mey

  • DE MEY, Gaston Victor Julien [Kaprijke, 1933 – Eeklo, 2015] Kunstschilder (website Gaston De Mey)
  • DE VLAEMINCK, Cyriel Auguste [Kaprijke, 1910 – Kaprijke, 1995] Beeldhouwer, tekenaar, meubelmaker
  • VAN DE WAELE, Raymond Jules [Gent, 1894 – plaats en datum overlijden onbekend] Kunstschilder, tekenaar (stilleven)
  • VAN ERPS, Ange [Nederokkerzeel, 1819 – Vinderhoute, 1874] Schilder (votiefschilderij, Meisje met crinolinejapon)
  • VAN VOOREN - VAN HOOREBEKE, Laurette Eliana [Lembeke, 1931 – Kaprijke, 2017] Schilderes

De volledige lijst voor het Meetjesland vind je hier.

Comeet vroeg onderzoeksbureau Artoria bovendien een selectie van toppers te distilleren. Voor Kaprijke kwam daar Gaston De Mey als enige uit. Artoria noemt hem "zonder enige twijfel de belangrijkste kunstenaar die Kaprijke in haar lange bestaansgeschiedenis heeft voortgebracht".

De selectie van Artoria vind je hier.

Meetjeslandse Meesters gaat over artistiek meesterschap, over kunstenaars die de geschiedenis in kunnen als ‘Meesters van bij ons’. Maar het gaat ook over iedereen die artistiek bezig (“goe bezig”) is in onze regio.

Wil je meedoen met het project als vereniging of individueel? Wil je een activiteit op poten zetten of je idee even aftoetsen? Heb je bijkomende informatie over één van de kunstenaars uit de lijst? Heb je andere vragen over het project? Dat kan! Aarzel niet om Comeet te contacteren! Louise Vermeersch, projectmedewerker “Meetjeslandse Meesters”, louise.vermeersch@comeet.be, tel. 09 373 75 96