Gemeente Gemeente Kaprijke

Lembeke heeft zes Meester-Molenaars!

Gepubliceerd op 20 september 2018
Op 15 september legden Geert Van der Heyden en Dirk Thienpont met succes hun praktijkexamen als Meester-Molenaar af. Op 16 juni gingen Matthias De Meyer en Jan Ginneberge hen al voor.

In oktober 2016 was het viertal gestart met de bijna twee jaar durende opleiding georganiseerd door Molenforum Vlaanderen, die bestaat uit zowel theoretische opleiding als heel wat stage-uren. Het molenaarsambacht vereist immers heel wat stielkennis. Molenaars moeten een wel eens schuddende en krakende molen in uiteenlopende weersomstandigheden veilig kunnen bedienen en zelf wat kleine onderhoudswerken kunnen verrichten. Ze moeten vertrouwd zijn met de geschiedenis en de folklore van molens en molenaars, gerst, tarwe en spelt van elkaar kunnen onderscheiden, voldoende kennis hebben over molenstenen, houtsoorten en hygiëne, en een boeiende rondleiding in hun molen kunnen geven.

Erik Caeckaert heeft, samen met Dirk Raman die reeds in 2016 afstudeerde, de stagiair-molenaars begeleid.

We zijn heel fier dat alle leden van ons Westermolen-team hun diploma behaald hebben en wensen ze veel plezier in hun mooie Westermolen.

Wil je hen eens aan het werk zien? De molen opent de deuren klassiek op Open Momumentendag (september), de Oost-Vlaamse Molendag (oktober), Erfgoeddag (april). Maar ook daarnaast voorzien ze heel wat bezoekmomenten. Je vindt de data via www.uitinkaprijke.be of via de facebookpagina van de Westermolen of de gemeente. Ook als je gewoon de wieken ziet draaien, weet je dat de molenaars aanwezig zijn.

Meer over de Westermolen?

https://www.kaprijke.be/westermolen

https://www.kaprijke.be/restauratie-westermolen