Gemeente Gemeente Kaprijke

Meer risico op CO-vergiftiging nu winter voor de deur staat: hou rekening met deze tips

Gepubliceerd op 29 oktober 2021
Koolstofmonoxyde (CO) veroorzaakt jaarlijks duizenden ongevallen, waarvan helaas enkele met dodelijke afloop. De kans op een CO-vergiftiging vergroot vanaf oktober en bereikt een hoogtepunt tijdens de wintermaanden. Het is dus belangrijk extra waakzaam te zijn.

Het gevaar aan CO is dat je het niet ziet of ruikt. Daarom wordt het ook de stille moordenaar genoemd. Het is een giftig gas dat ontstaat bij slechte verbranding van gas, kolen, stookolie, benzine of hout. Belangrijke bronnen van CO zijn defecte warmwatertoestellen in de badkamer en individuele verwarmingstoestellen in de living of slaapkamer. Het gas komt vrij door onvoldoende verluchting, een fout gebruik van het toestel, slechte afvoer van verbrandingsgassen of onvoldoende onderhoud. 

Hoe CO detecteren?

Plaats ten eerste een CO-detector om het probleem te ontdekken. Het plaatsen van CO-detectoren neemt echter de oorzaak van de productie van CO niet weg, maar verwittigt je wel op tijd zodat je nog in staat bent om te reageren. Een goede CO-melder dient te voldoen aan de Belgische norm NBN EN 50291-1.  

  • Stel de detector best op rond plaatsen waar een verbrandingstoestel staat opgesteld (minstens 1m en maximaal 3m ervan) en bovenaan. 
  • Plaats detectoren in elke kamer. Dit kan bijv. ook zinvol zijn in de slaapkamer, zeker als er een schoorsteen langsloopt. 

Wees ten tweede waakzaam voor symptomen. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Als je dit ervaart, verlucht dan zo snel mogelijk de ruimtedoor een raam of deur open te zetten. Verlaat vervolgens de ruimte en bel de 112. Indien er niet snel wordt gereageerd, kunnen bijkomende symptomen optreden: gevoel van zwakte, verwardheid en zelfs bewusteloosheid die uiteindelijk ook tot een coma of overlijden kan leiden.

Vermijd CO-vergiftiging door deze tips

1. Verlucht voldoende.

Plak niet alle kieren van ramen en deuren dicht. Voorzie in de plaatsen waar toestellen staan een verluchtingsrooster onderaan in de deur of muur. Voorzie bij een keukengeiser bijv. een luchttoevoer en -afvoer in de buitenmuur.

2. Gebruik je toestellen op een juiste manier.

Gebruik uitsluitend toestellen voor de toepassing waarvoor ze bestemd zijn. Raadpleeg een vakman voor aankoop, installatie en onderhoud van het toestel en vermijd de aankoop van tweedehandstoestellen.  Een keukengeiser bijv. is uitsluitend ontworpen om warm water te leveren aan de kraan van de gootsteen. Gebruik ook geen verplaatsbare toestellen, tenzij elektrische. Laat de luchtklep van het toestel voldoende open.

3. Zorg voor een goede werking van de schoorsteen of rookgasafvoer.

Zorg er ook voor dat de verbrandingsgassen correct afgevoerd worden. Laat de schoorsteen jaarlijks vegen en controleren. Gebruik geen doe-het-zelf reinigingsblokken. Beperk bochten en horizontale delen in de schoorsteen of rookgasafvoer. Herstel scheuren of barsten in de schoorsteen of rookgasafvoer en laat een vochtige schoorsteen nakijken. 

4. Controleer de kleur van de vlam bij een gastoestel. 

De vlam van een gastoestel moet steeds blauw zijn. Een gele vlam wijst op onvolledige verbranding en risico op CO-productie!
Contacteer een vakman.

5. Controleer op de aanwezigheid van roest of roet aan het toestel.

De aanwezigheid van roest of roet kan een slechte werking van je toestellen of hun rookafvoerkanaal tot gevolg hebben.  Ook als er veel condensatie in huis is (op de ramen of deuren) of een abnormaal hoge vochtigheid is er een groot risico op CO vergiftiging.

6. Maak dagelijks de aslade leeg bij hout-, pellet- of kolenkachels.

7. Gebruik een barbecue of terrasverwarming enkel in open lucht.

8. Laat de motor van je auto niet draaien in een gesloten garage.

9. Besteed tot slot ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI.