Gemeente Gemeente Kaprijke

UPDATE Maatregelen wateroverlast opgeheven

Gepubliceerd op 20 januari 2023
UPDATE vrijdag 20/01: De afgelopen dagen is het waterpeil voldoende gedaald om het water in de verschillende straten te doen wegtrekken. Hierdoor kunnen alle straten weer volledig worden geopend en worden alle maatregelen opgeheven.

Door de intense regenval van de afgelopen weken was er op verschillende plaatsen in en rond onze gemeente veel wateroverlast. Daarom werd op advies van de brandweer een aantal straten afgesloten en op verschillende plaatsen signalisatie gezet.

Op donderdag 19 januari werd in de getroffen straten de achtergebleven modder opgeruimd. Alle straten zijn nu dus weer terug open voor al het verkeer. 

Let nog goed op voor plaatselijke gladheid. Door het vriesweer kunnen de straten zeer glad zijn. Er wordt regelmatig gestrooid door de Technische dienst. 

Mocht je toch nog wateroverlast hebben, neem dan contact op met de brandweer via www.zonemeetjesland.be/e-loketten of 09 391 10 20.

Overleg lokale waterloopbeheerders

Naar aanleiding van de wateroverlast is er een spoedoverleg geweest met alle waterloopbeheerders uit de omgeving. Uit het overleg is gebleken dat de recente hoeveelheid neerslag groter was dan in normale omstandigheden voor de tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk. Deze grote hoeveelheid neerslag, in combinatie met gebrekkig onderhoud van de publieke waterlopen, maar ook evenzeer een problematische waterafvoer van het Leopoldskanaal richting West-Vlaanderen, heeft geleid tot de huidige wateroverlast in onze gemeente.

Er wordt verwacht dat dergelijke problemen, met het oog op de klimaatverandering, vaker zullen voorkomen in onze contreien. Kaprijke neemt daarom het initiatief om in de nabije toekomst met de waterloopbeheerders samen te komen om het hemelwaterplan te screenen en te bekijken hoe ze meer debiet en bergingsvermogen kan creëren op haar grondgebied.