Gemeente Gemeente Kaprijke

Langste mountainbikeroute van Oost-Vlaanderen ligt in het Meetjesland!

Gepubliceerd op 22 januari 2021
Mountainbiken is hot. Maar de oude mountainbikeroute in onder andere Kaprijke, Evergem, Assenede en Lievegem voldeed niet meer aan de huidige verwachtingen.

Daarom werkten Sport Vlaanderen samen met de verschillende sportdiensten een nieuwe bepijlde route uit. De nieuwe mountainbikeroute bestaat uit drie lussen en is 101 km lang. Het is meteen ook de langste route van Oost-Vlaanderen.

Tien jaar oud

De tien jaar oude mountainbikeroute voldeed met haar korte route van 26 km en amper 26% onverharde paden niet meer aan de verwachtingen. Mountainbikers zoeken tegenwoordig langere parcours op, met meer technische uitdagingen. De ambitie moest dus hoger.

Nieuwe route

De nieuwe mountainbikeroute bestaat nu uit drie bewegwijzerde lussen en is maar liefst 101 km lang. 54% van de paden zijn off-road. Elke lus heeft een eigen startplaats en is via een kort verbindingstraject met de andere lussen verbonden. Dat verbindingstraject kreeg gele pijlen.

 • De langste route - de rode lus - is 49 km lang en vertrekt aan Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. Via enkele mooie onverharde paden in Oosteeklo, rij je al snel de Lembeekse bossen in. Hier is het heel leuk mountainbiken. Je kan eekhoorns spotten en de bosgeur opsnuiven. Ook het speelbos in Rieme en het mooie koppelingsgebied in Rieme-Zuid zijn blikvangers van deze route. Je dokkert over één van de langste kasseistroken van Oost-Vlaanderen.
 • De blauwe lus, met start aan Cultuurcentrum Evergem in Sleidinge of aan de sporthal in Evergem-Centrum, is 35 km lang en bestaat vooral uit mooie grindpaden en trage wegen. Als leuke afwisseling is er een klein bosje en een beklimming en afdaling van de Zonnepanelenberg aan de Westbekesluis. De blauwe lus is uitermate geschikte voor gravelbikers.
 • De groene route is de kortste, maar is zeker niet minder mooi. De start bevindt zich aan Ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle in Doornzele. Onmiddellijk na de dries duik je de velden in van het verrassend mooi koppelingsgebied Doornzele-Noord. Hier kom je langs enkele unieke plekjes: het Speybank monument, een nieuw aangelegd parkje met uitzicht op het kanaal Gent-Terneuzen en het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid met recreatiezone. Op het einde van je rit staat er 17 km op de kilometerteller.

In 2021 breiden we elke lus uit met een klein, technisch parcours. Zo komt er een technisch parcours aan Cultuurcentrum Evergem en één aan de skeelerpiste van Ertvelde, De locatie van het technisch parcours bij de lus van Doornzele is nog niet gekend.

Mountainbikers houden van de natuur

Blijf op de bewegwijzerde wegen of paden. Respecteer natuur en omgeving.

 • Laat geen afval achter.
 • Breng geen beschadigingen aan.
 • Wees niet te luidruchtig.

Wees sportief en geef voorrang aan andere recreanten. Rij veilig.

 • Volg steeds de verkeersregels en -tekens.
 • Draag steeds een helm.
 • Let op bij gevaarlijke kruispunten.
 • Zorg dat je mountainbike in orde is.

Sport veilig.

 • Oefen regelmatig en ga niet onvoorbereid tot het uiterste.
 • Sporten is slechts gezond als het regelmatig gebeurt.

Deze route werd gerealiseerd door Gemeente Evergem en Sport Vlaanderen, in samenwerking met gemeente Assenede, Kaprijke en Lievegem. Ontdek alle bewegwijzerde mountainbikeroutes in Vlaanderen op sport.vlaanderen/mountainbikeroutes