Gemeente Gemeente Kaprijke

Kaprijke dooft de openbare verlichting

Gepubliceerd op 31 december 2022
Om de stijgende energieprijzen de kop in te drukken dooft het lokaal bestuur van Kaprijke de openbare verlichting sinds half november tijdens de week doven.

Op de gemeenteraad van oktober 2019 besliste de Gemeente Kaprijke de openbare verlichting over een periode van 10 jaar te verledden. In juli 2022 zijn reeds 453 van de in totaal 1487 armaturen verled (> 30%). Hierdoor is er al een enorme reductie in het opgestelde vermogen (kW). Naast het veel lager verbruik van ledlampen gaan deze ook langer mee (meer branduren) en zijn ze ook apart aanstuurbaar (iets wat op termijn nog meer mogelijkheden heeft).

Desalniettemin worden overheden net zoals iedereen geconfronteerd met de stijgende energieprijzen. Daarom werd er beslist om niet alleen het jaarlijks event van Nacht van de Duisternis op 8 oktober 2022 te onderschrijven. Ook zal de openbare verlichting binnenkort deels gedoofd worden en dit van zondag t/m donderdag vanaf 0.00 uur tot 5.00 uur ‘s ochtends.

Enkel in de hoofdstraten zal de openbare verlichting blijven branden. Soms zal nog een klein stukje van een zijstraat mee blijven branden, aangezien de voeding van de lichtpunten hier en daar nog een beetje verder loopt in een zijstraat. Onderstaande kaart geeft weer in welke hoofdstraten de verlichting zal blijven branden.

Om dit te verwezenlijken zal Fluvius vanaf november alle cabines aanpassen. Hierdoor zal het licht overal gedoofd worden vanaf 14 november 2022. Volgens berekening zal dit leiden tot een besparing van 30%, Op basis van de huidige energieprijzen zou dit leiden tot een besparing van 84 000 euro per jaar.

Wat betreft de mogelijke stijging van criminaliteit en vandalisme heeft een onderzoek in zeven West-Vlaamse gemeenten aangetoond dat er geen correlatie is vast te stellen tussen het doven van de openbare verlichting en een mogelijke stijging van criminaliteit. Sensibiliseren en flankerende maatregelen worden in de studie positief geëvalueerd en zullen verder bekeken worden.

In samenspraak met de buurgemeenten worden er flankerende maatregelen genomen om de nadelen van minder verlichting op te vangen: bv met reflectoren, visgraatborden, multidots, huidige verkeersborden vervangen door reflecterende verkeersborden.