Gemeente Gemeente Kaprijke

Kaprijke adopteert de Dubbele Bellefleur

Gepubliceerd op 04 december 2014
RLM, Logo Gezond en het Plattelandscentrum vroegen in 2014 aan de Meetjeslandse gemeenten om een oud fruitras te "adopteren". Onze gemeente ging graag in op het verzoek en ontfermde zich over de Dubbele Bellefleur appel.

Regionaal Landschap Meetjesland (RLM), Logo Gezond en Plattelandscentrum werken aan de (her)introductie van oude fruitrassen in het Meetjesland. De organisaties vroegen de Meetjeslandse gemeenten in 2014 om fruitsoorten te ‘adopteren’ om ze zo een nieuw leven te geven. Het gaat dan in eerste instantie om hoogstamfruitbomen. De vraag kaderde in het Leaderproject "Fruit met pit".

In 2011 werden reeds oude fruitbomen aangeplant in de tuin van woonzorgcentrum De Boomgaard. In 2014 werd een Malus domestica 'Dubbele Bellefleur', in de volksmond Ossekop, bijgeplant.

De Dubbele Bellefleur is een algemener lokaal ras dat niet enkel in Kaprijke werd geteeld maar waarvan momenteel wel nog bomen bekend zijn waarvan men zekerheid heeft over de authenticiteit. Van de typische Kaprijkse Groeninge appel, die de Kaprijkenaren eertijds hun bijnaam gaf, zijn helaas geen bomen meer bekend waarvan de authenticiteit kan gegarandeerd worden.

Het Leaderproject "Fruit met pit"

Beschrijving Dubbele Bellefleur