Gemeente Gemeente Kaprijke

Ik ga op reis en neem (verplicht) mee: een coronacertificaat!

Gepubliceerd op 30 september 2021
Vrij en veilig reizen binnen Europa: het kan vanaf 1 juli op basis van het Europees digitaal coronacertificaat of corona-paspoort.

Het certificaat kan je nu al aanvragen en zal in alle landen van de Europese Unie (EU) worden gebruikt. Het is het bewijs dat je tegen corona bent gevaccineerd, negatief op corona bent getest of van corona bent hersteld. Reizen buiten de EU wordt sterk afgeraden.

Er zijn drie types certificaten (gratis) die je toelaten om binnen de EU te reizen:

  • een vaccinatiecertificaat als je tegen COVID-19 bent ingeënt (één of twee prikken);
  • een testcertificaat als je beschikt over een negatieve PCR-test (geen sneltest of zelftest);
  • een herstelcertificaat als je bent hersteld van COVID-19 na een positieve COVID-test.

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

Hoe krijg ik zo’n certificaat?

In België kan je de certificaten digitaal opvragen via de CovidSafeBE-app, Mijn Burgerprofiel of www.mijngezondheid.be. Zorg dat je jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme bij de hand hebt. Als digitaal opvragen niet lukt, dan kan je met jouw rijksregisternummer een papieren versie aanvragen via tel. 078 78 78 50. Hou wel rekening met een wachttijd van 1 week.

Het COVID-certificaat is gratis, maar de PCR-test helaas niet. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Bekijk ook de instructievideo hier onderaan voor meer uitleg.

Toch nog een PCR-test nodig?

De Meetjeslandse huisartsen staan i.s.m. de huisartsenwachtpost Meetjesland in voor de testafname. Hoe ga je te werk?

  • Indien je eigen huisarts aangeeft dat hij/zij kan instaan voor de test, aarzel dan zeker niet om deze te contacteren.
  • Op de (nieuwe) website www.meetjeslandgaatopreis.be staat alle nodige info omtrent het afnemen van een COVID-19 staal. (zie infra)
  • Je kan makkelijk een afspraak maken om een test te laten uitvoeren in ons testcentrum te Eeklo (site AZ Alma, t.h.v. de huisartsenwachtpost/spoedgevallendienst).
  • Kan je moeilijk om met de digitale wereld? Dan kan je iedere werkdag contact opnemen met ons call center op het nummer 09/3.100.100. Opgelet: enkel tussen 9u-11u30 & 13u30-15u30.

Vraag steeds een code aan via mijn www.mijngezondheid.be. Doe dit als je nog geen kans tot vaccinatie hebt gehad voor de gratis test maar ook voor de gewone betalende test. Doe dit altijd. Maak je afspraak SAMEN met de aangevraagde (gratis of betalende) code. Voor de betalende test moet je geen betaling ter plaatste doen maar ontvang je een factuur van het labo.

Opgelet: een code voor een gratis test is 10 dagen geldig, een code voor een betalende test is 30 dagen geldig.

Check voor vertrek

Bekijk, voordat je vertrekt op reis, de regels van het land van. Per land kunnen de regels nog afwijken. Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen ook steeds nog extra regels opleggen en tijdens je verblijf kan de status van een land/zone ook steeds wijzigen. Volg het reisadvies op www.reopen.europa.eu/nl of www.diplomatie.belgium.be.

Voor je terugkeer moet je binnen 48 uur voor aankomst in België een ‘Passenger Locator Form’ invullen. Bij terugkeer uit een groene of oranje zone is er geen verplichting tot quarantaine of test. Bij terugkeer uit rode zone is er, voor wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat, testcertificaat (< 72 uur) of herstelcertificaat, geen quarantaineverplichting. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. Bij terugkeer uit zone met heel hoog risico (waar gevaarlijke varianten circuleren) geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd.