Gemeente Gemeente Kaprijke

Huis-aan-huisafvalophalingen

Wat

In Kaprijke worden voor verschillende afvalsoorten huis-aan-huis-ophalingen georganiseerd door IVM. Dit betreft:

Deze afhalingen gebeuren altijd op vrijdagvoormiddag (uitgezonderd van KGA). Op feestdagen kan de afhaaldag wijzigen. Bekijk de planning voor deze ophalingen in de ophaalkalender van 2024.

Zet je afval ten vroegste om 18.00 uur de dag voor de ophaling en ten laatste om 6.00 uur op de ophaaldag buiten. Zorg ervoor dat de zak is dichtgebonden en duidelijk zichtbaar is op de stoep voor je eigen woning. Heb respect voor de ophalers: maak de zak niet te zwaar en zorg dat ze zich niet kunnen kwetsen aan scherpe voorwerpen.

Naar het recyclagepark

Voor bepaalde afvalsoorten geldt de regel dat deze worden ingezameld op het recyclagepark in Bentille. Wie geen mogelijkheden heeft om het grofvuil naar het recyclagepark te (laten) brengen, kan het ook op afroep tegen betaling laten ophalen.

 • Grof huisvuil (brandbaar, niet recycleerbaar afval dat te groot is om in de restafvalzak te stoppen)
 • Tuinafval en snoeihout (grote bundels takken van bomen en snoeihout van struiken)

Voor meer info over wat er allemaal wordt ingezameld in het recyclagepark ga naar www.kaprijke.be/milieupark

Glasbollen

In de gemeente Kaprijke staan er op twee plaatsen glasbollen: in de Stationsstraat in Kaprijke, en aan de parking van de basisschool in Lembeke.

Vuilniszakken aanvragen

Je kan bij het gemeentebestuur en een aantal van haar partners restafvalzakken, de zogenaamde vuilniszakken, aankopen.

De restafvalzakken kunnen uitsluitend aangekocht worden in het administratief centrum in Kaprijke, in het OCMW-gebouw in Lembeke en in bepaalde winkels en warenhuizen:

 • Alvo-Cado supermarkt, Voorstraat 95 in Kaprijke
 • Brood en Banket Kati Claeys, Moerstraat 73 in Kaprijke
 • Hengelsport Vandegaer, Plein 3 in Kaprijke
 • Keurslager Geert & Ann, Voorstraat 18 in Kaprijke
 • Proxy Delhaize, Kerselaarstraat 3 in Kaprijke
 • Proxy Delhaize, Vaartstraat 79 in Lembeke
 • Tankstation Pattijn (Q8), Eeklostraat 3 in Lembeke

De anderskleurige zak voor het “gelijkgesteld bedrijfsafval” en de anderskleurige zak voor evenementen kunnen uitsluitend worden aangekocht in het administratief centrum in Kaprijke en in het OCMW-gebouw in Lembeke, waarbij een registratie plaatsvindt van de identiteit van de koper en van het aantal aangekochte zakken.

Kostprijs

De restafvalzakken kosten:

 • 1,5 euro per zak van 60 liter;
 • 1,13 euro per zak van 45 liter;
 • 1.5 per oranje zak van 60 liter voor het 'gelijkgesteld bedrijfsafval';
 • 4 euro per zak van 240 liter voor 'evenementen'. De restfractiezakken worden enkel per rol verkocht.

De zakken mogen slechts verkocht worden aan de bovenvermelde eenheidsprijs, vermenigvuldigd met het aantal zakken dat de betrokken rol bevat.

In bepaalde gevallen kunnen mensen ook gratis vuilniszakken aanvragen omwille van medische redenen. Hiervoor dien je het formulier in te vullen en te bezorgen aan de dienst Burgerzaken.

Zelf composteren?

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om zelf te composteren. Zo kan je het zelf ook nog hergebruiken, bijvoorbeeld voor het bemesten van je tuin. Daarom kan je bij het gemeentebestuur je eigen compostvat, compostbak of wormenbak aankopen. Meer info vind je hierover op www.kaprijke.be/compost