Gemeente Gemeente Kaprijke

Herstellingswerken duiventoren Kaprijke

Gepubliceerd op 11 augustus 2019
Deze zomer worden herstellingswerken uitgevoerd aan de duiventoren van Kaprijke. De duiventoren is na de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk hoogstwaarschijnlijk het oudste gebouw in onze gemeente.

Het dak wordt op twee plaatsen hersteld aan de buitenkant (nokpan en randpan). Onderaan de voor- en achtergevel wordt het voegwerk hersteld. Om het historisch metselwerk te reconstrueren zal een zachtere kalkrijke mortel worden gebruikt.

De werken worden uitgevoerd door de firma CLPA-Traps uit Kaprijke en zullen 3.247,34 euro incl. btw kosten. 80% van dit bedrag wordt aan het lokaal bestuur terugbetaald door het Agentschap Onroerend Erfgoed onder de vorm van een premie. Het lokaal bestuur betaalt uiteindelijk nog 649,47 euro.

De werken komen er op vraag van de cultuurraad en na inspectie van de dienst Monumentenwacht van de provincie Oost-Vlaanderen.

De duiventoren is niet zo groot noch zo bekend als deze van Lembeke op het domein van het Kasteel van Aveschoot. Hij staat ook niet op een opvallende plaats, namelijk op de rand van de SOCK site aan de zijde van de Voorstraat. Maar de toren is wel degelijk historisch waardevol erfgoed voor onze gemeente, met een onderbouw die mogelijks teruggaat tot de 15de Eeuw.