Gemeente Gemeente Kaprijke

Help mee om de Aziatische hoornaars te bestrijden

Gepubliceerd op 01 februari 2024
De Aziatische hoornaar is aan een zeer grote opmars bezig. Daarom zoeken we vrijwilligers die willen meehelpen om deze te bestrijden.

Werden er in de provincie Oost-Vlaanderen in 2022 een honderdtal nesten verdelgd, dan was dat in 2023 al meer dan 1500 nesten.

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen 12 a 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze hele bijenvolken uitroeien en vormen ze een groot gevaar voor onze bestuivers van fruitbomen, groenten of landbouwgewassen.

Hoe herkennen

Hoe kan je de Aziatische hoornaar herkennen?

  • Tussen de 2 en 3 cm lang
  • Zwart borststuk
  • Zwart antennes
  • Gele uiteinden aan de poten
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band

Nesten

Voorjaarsnest

De Aziatische hoornaar bouwt verschillende nesten per jaar. In april wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en bouwt haar eerste nest. Dit voorjaarsnest zit vaak op een beschutte plek, zoals in een spouwmuur, schuur, carport, veranda of in een nestkastje.

Zomernest

In de zomer wordt het voorjaarsnest te klein en zoeken de hoornaars een plek voor hun zomernest. Ze maken het nieuwe nest meestal hoog in de bomen, waardoor het vaak moeilijk te zien is vanaf de begane grond. Maar het kan ook in stallen, garages, struiken en hagen zitten.

Is een steek van een hoornaar gevaarlijk?

Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. Omdat de angel van een hoornaar langer en breder is kan hij veel dieper in de huid doordringen en rechtstreeks in een bloedvat terecht komen.

De steek van de Aziatische hoornaar is op zich niet gevaarlijker dan die van de Europese hoornaar, maar ze vallen wel aan in grotere getallen. Als je de nesten niet verstoort zijn ze niet gevaarlijker dan de gewone wespen, maar er zijn uitzonderingen waargenomen van nesten die agressief reageren bij benadering op een afstand van vijftien meter.

Het grote gevaar voor particulieren zit hem in het bv. betreden van een ruimte waar een nest hangt (verstoring) of tuinaannemers die hagen aan het scheren zijn. Bouwvakkers die sloop of renovatiewerken aan het uitvoeren waren zijn ook al het slachtoffer van de Aziatische hoornaar geworden, met ziekenhuis opname als gevolg.

Wat kan jij als particulier doen?

Onder het motto “kijk in je kot” is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Merk je in het voorjaar of in de zomer een nest op van de Aziatische hoornaars, meld dit dan aan jacky.serrarens@gmail.com.

Grote nesten in de nazomer of in het najaar mogen gemeld worden via www.vespawatch.be.

Word vrijwilliger

In februari 2024 wil de werkgroep Aziatische hoornaars selectieve vallen uitzetten waarbij koninginnen van de Aziatische hoornaars worden gevangen. Kleine of grotere onschadelijke insecten zoals hommels en de Europese hoornaar kunnen wel overleven in deze vallen.

De werkgroep zoekt vrijwilligers die selectieve vallen in zijn of haar buurt wil plaatsen en opvolgen, de vrijwilligers krijgen meer uitleg tijdens een infomoment.

Interesse om vrijwilliger te worden? Neem contact op met jacky.serrarens@gmail.com