Gemeente Gemeente Kaprijke

Gezond binnen: dat lucht op!

Gepubliceerd op 15 november 2021
Wie veel tijd doorbrengt in een woonst met ongezonde binnenlucht, kan op termijn kampen met luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Ook in Kaprijke kampen gezinnen met een ongezond binnenmilieu. Daarom vindt deze week de actie 'Gezond binnen: dat lucht op' plaats.

Het ene kot is het andere niet

Corona leerde ons ‘in ons kot’ te blijven, met gezondheid als argument. Maar het ene kot is het andere niet: de lucht binnenshuis bevat vaak meer schadelijke stoffen dan buiten. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, maar ook tot mindere prestaties op school of op het werk of tot sociaal isolement. Zo zijn mensen minder snel geneigd vrienden thuis uit te nodigen of zich buitenshuis te begeven. Kortom: het belang van een gezond binnenmilieu valt niet te onderschatten. 

Vier vuistregels

De Vlaamse Logo’s en Gezond Leven vzw organiseert daarom de week van de gezonde binnenlucht. De volgende vier vuistregels helpen je op weg om een ongezond binnenmilieu te vermijden.

  • Vuistregel 1: zorg voor een constante luchtdoorstroming. Zet bijv. je ramen op een kleine kier, of zet de ventilatieroosters boven je raam open. Kan je raam niet op kiep, gebruik dan een raamstopper om het dichtklappen te voorkomen.
  • Vuistregel 2: verlucht bij vocht of schadelijke stoffen. Zet je raam voor een korte tijd wijd open wanneer je activiteiten doet waarbij veel vocht vrijkomt, zoals koken, poetsen, het nemen van een douche of bad en het drogen van de was in huis. Laat ook voldoende frisse lucht binnen na een nachtje slaap. Wie nieuwe meubelen of decoratie heeft staan, verlucht de eerste maanden het best wat vaker. Probeer bij het verluchten rekening te houden met de ligging van je woning. Je kan beter een raam of deur openzetten die niet uitgeeft op een drukke weg. Als dat niet mogelijk is, verlucht je het best buiten de spitsuren.
  • Vuistregel 3: beperk vervuilende stoffen in huis. Vermijd het gebruik van luchtverfrissers, (geur)kaarsen en wierook in je woning en rook zeker niet in huis. Kies voor poetsproducten zonder gevaarsymbool en volg de gebruiksaanwijzingen. Gebruik geen bleekwater en meng zeker geen verschillende producten.
  • Vuistregel 4: vermijd CO-vergiftiging. Laat je verwarmingstoestel jaarlijks nakijken. Gebruik geen verbrandingstoestellen zonder rechtstreekse afvoer naar buiten en zorg altijd voor een goede luchttoevoer. Heb je een kachel? Laat dan jaarlijks de schouw reinigen.

Wil je meer weten over een gezond binnenmilieu? Bekijk dan de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid, het Vlaams Instituut Gezond Leven of jouw Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) of de website van de jaarlijkse actieweek Gezond Binnen: www.gezondbinnenmilieu.be.