Gemeente Gemeente Kaprijke

Flats beschikbaar in de Groep van Assistentiewoningen Joker

Gepubliceerd op 21 juni 2024
Het lokaal bestuur Kaprijke beschikt over een groep van assistentiewoningen, gelegen in de Kerkakkerstraat te Lembeke. Er zijn 15 assistentiewoningen (vroeger “serviceflat”) ter beschikking voor senioren vanaf 65 jaar. Momenteel zijn er twee beschikbaar voor koppels of alleenstaanden.

Een assistentiewoning biedt je de mogelijkheid om alleen of als koppel naar een aangepaste woning te verhuizen waar je al dan niet gebruik kan maken van verschillende ondersteunende diensten. Zo is er een alarmsysteem aanwezig waarbij je op verschillende manieren erg eenvoudig en snel het woonzorgcentrum kan verwittigen mocht je in een noodsituatie verkeren. Overdag komt dan een verpleegkundige van het woonzorgcentrum langs om te helpen, ’s nachts wordt een zelfstandige nachtverpleger opgeroepen om ter plaatse te komen.

Inrichting

In de assistentiewoning beschik je over een leefruimte met kitchenette, een slaapkamer waar ruimte is voor een tweepersoonsbed en een grote kleerkast, een badkamer met inloopdouche, toilet en wastafel, een berging met de mogelijkheid tot het plaatsen van een wasmachine en/of diepvries. Elke woning beschikt over een terras of balkon. Daarnaast heb je ook nog een buitenberging waar je je fiets en tuinmeubelen kan opbergen.

De woningen zijn gelegen vlakbij het dorp. Je bevindt je op wandelafstand van woonzorgcentrum De Boomgaard, waar je elke middag gebruik kan maken van een warme maaltijd in het dorpsrestaurant.

Kortom: een assistentiewoning biedt je comfort, veiligheid en zelfstandigheid in een groene omgeving. Wens je bijkomende informatie, een vrijblijvend gesprek of bezoek, neem dan contact met de woonassistent.

Voorwaarden

De bejaarden die in de woningen worden opgenomen moeten aan alle volgende voorwaarden voldoen, waarop het OCMW uitzonderingen kan toestaan: 
 • Alleenstaanden, echtparen of samenwonenden (maximum twee) die op het moment van de opname pensioengerechtigd zijn en de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt (voor echtparen en samenwonenden dient één van beiden aan de leeftijdsvoorwaarde te voldoen).
 • De kandidaten worden opgebeld in volgorde van het toegekende aantal punten op de wachtlijst. De kandidaat met de meeste punten staat op de eerste plaats. De punten worden toegekend op basis van drie criteria:
  * inschrijvingsdatum wachtlijst
  * band met Kaprijke
  * wooncomfort
  Op elk criterium kan een maximum van 50 punten behaald worden.
 • Bij een eerste weigering blijft de plaats op de wachtlijst behouden. In geval van een tweede weigering wordt een nieuwe datum van inschrijving toegekend, namelijk de datum van de tweede weigering, waardoor de kandidaat minder punten behaalt voor het criterium ‘inschrijvingsdatum wachtlijst’ en daardoor zakt op de wachtlijst.

Hoe aanvragen

 • Je neemt contact met de woonassistent.
 • Indien je dit wenst kan een bezoek gebracht worden aan de groep van assistentiewoningen.
 • Je laat je inschrijven op de wachtlijst.
 • Als er een assistentiewoning vrij komt, worden de kandidaten opgebeld in de volgorde waarin ze op de wachtlijst staan.
Maak een afspraak met de woonassistent

Kostprijs

Dagprijs (per flat) Vanaf 1 juni 2023
Type 1 26,38 euro
Type 2 27,85 euro
 Niet inbegrepen in de dagprijs:
 • de huur van de elektriciteitsteller
 • het individueel elektriciteit- , water- en aardgasverbruik in de woning
 • het aardgasverbruik van de algemene delen
 • de abonnement en gebruikskosten voor TV

Deze zaken moeten door de bewoner afzonderlijk worden betaald aan de leverancier. Eveneens staat de bewoner in voor de aanvraag voor aansluiting van elektriciteit, TV en telefoon, eventueel met hulp van de woonassistent. De huisvuilbelasting wordt door de bewoner aan de gemeente betaald.

De verblijfskosten dekken evenmin de kosten voor het gebruik van overbruggingszorg en van de diensten waarvan de bewoner facultatief gebruik kan maken. Deze diensten worden betaald op het moment van de levering van de dienst of op basis van de factuur.