Gemeente Gemeente Kaprijke

Erfgoed-dag zet de spots op... de nacht

Gepubliceerd op 11 januari 2021
Op zaterdag 25 april en zondag 26 april 2020 wou Erfgoeddag zijn 20ste verjaardag vieren. Maar door corona werd de jubileumeditie met een jaar uitgesteld. Het thema wordt behouden: "de nacht". Omdat de nacht betovert en synoniem staat voor verbeelding. Hopelijk met meer geluk dit jaar.

Onze gemeente doet mee op zondag 25 april 2021 (uiteraard onder voorbehoud van de actuele toestand van de coronapandemie op dat moment).

De namiddag staat in het teken van smokkelen en gaat door op de site van het Bardelaeremuseum, Ledestraat 42. De toegang is gratis. Aan de Duitse mitrailleursbunker uit 1917 en aanpalende "doodendraad" wordt uitgelegd hoe gesmokkeld werd om te overleven en hoe deze methodes evolueerden tot ongeveer 1960. Na de rondleidingen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur is er mogelijkheid om de bunker te bestormen, zowel binnenin als bovenop. 

In de avond vindt een evocatie van het nachtleven plaats in de kerk van Lembeke. Ook hier is de toegang gratis. Het publiek kan genieten van een fotoreportage en van een projectie van nachtelijke gebeurtenissen door onze lokale fotoclub. Reportage en projectie worden afgewisseld met gedichten van dorpsdichteres Marieke Van Hoestenberghe, met vertellingen van Patricia Haverbeke en met muzikale intermezzi van het Kaprijkse duo Wood op fluit en slagwerk. De avondactiviteit gaat door van 19.30 tot 21.00 uur. 

Erfgoeddag Kaprijke is een organisatie van de cultuurraad in samenwerking met het gemeentebestuur.

Een geschiedenis van Erfgoeddag in Kaprijke.

Meer weten over Erfgoeddag in Vlaanderen.