Gemeente Gemeente Kaprijke

Ecologisch maaibeheer

Wat

Het kan zijn dat je je hebt afgevraagd waarom sommige bermen er wat verwilderd bij kunnen staan. Dit heeft te maken met het maaibeleid dat overal in Vlaanderen wordt toegepast.

Maaien met aandacht voor de natuur

Op verschillende plaatsen (zoals bermen) wordt er pas gemaaid rond midden juni. Aan het begin van de herfst wordt er een tweede keer gemaaid. Dit betreft voornamelijk het onderhoud van de bermen om zo voet- en fietspaden en wegen vrij te houden. Zo zal maar een deel van de berm (tot 60 cm diepte) worden gemaaid en krijgt de rest de kans om verder te groeien. Na 15 september zullen alle bermen een grondige opknapbeurt krijgen.

Door over te gaan op een natuurlijk maaibeheer komt het misschien op sommige plaatsen soms wat onverzorgd over en zijn er in het begin nog maar weinig bloemen zichtbaar. Maar met een beetje geduld zal het gebied na verloop van tijd veranderen naar een bloemenrijk grasland. Dit heeft natuurlijk tijd nodig. Na enkele jaren kunnen we genieten van een kleurrijke bloemenweide.

Biodiversiteit

Door pas in de zomer te maaien, krijgen verschillende plantensoorten de kans om zaad te zetten, waardoor ze ook volgend jaar kunnen kiemen. Deze bermen, maar ook parken en zelfs je eigen tuin, spelen een belangrijke rol voor planten en dieren. Een leger van zo’n 350 soorten bijen en hommels, 200 soorten zweefvliegen en talrijke andere soorten zorgen voor ca. 35 procent van de omzet in de landbouw door de bestuiving van planten.

Wegbermen worden niet beïnvloed door bemesting en pesticiden waardoor je hier een schat aan natuurwaarden kan aantreffen. De bloeiende planten, grassen en kruiden trekken heel wat dieren aan die op zoek zijn naar een nest of voedsel. 

Minder gras

Onze gemeente is van nature al een zeer groene gemeente. Zo hebben we verschillende natuurelementen, bijvoorbeeld de Lembeekse bossen, waar we zorg voor dragen om ons gebied klimaatrobuuster te maken. Zelf kan je hier ook aan meewerken. Door bijvoorbeeld in je tuin minder gras te zaaien en meer planten te zetten die CO2 opnemen. Dit bevordert ook onze biodiversiteit en geeft dieren meer ruimte om zich te kunnen ontwikkelen.

Let ook op om je robotgrasmaaier niet 's nachts te laten maaien. Veel dieren zijn dan juist actief en lopen het risico om hieronder te komen. Het beste is om overdag te maaien en het liefst als je zelf ook aanwezig bent.

Meer info

Voor meer info over het ecologisch maaibeheer kan je ook terecht op de website van Wegen en Verkeer.

Ben je nieuwsgierig naar welk plantje jij nu net op je tocht bent tegengekomen? Gebruik dan een van de gratis apps zoals ObsIdentify (Appstore of Google Play store ) of Pl@ntNet (Appstore of Google Play store) om ze te identificeren.