Gemeente Gemeente Kaprijke

Denk jij mee na over de energievisie van de toekomst in en rond Gent?

Gepubliceerd op 09 augustus 2022
De Provincie Oost-Vlaanderen en de 23 gemeenten uit de ruime regio rond Gent zoeken inwoners voor het burgerpanel ‘Energielandschap 2050 regio Gent’.

Ken jij de regio rond Gent of een deel ervan als je broekzak? Deel je graag je kennis én wil je bijleren van experts en andere mensen die de streek kennen? Heb je zin om mee te werken aan het duurzaam energiesysteem van de toekomst?

Ja? Stel je kandidaat voor het burgerpanel Energielandschap regio Gent. Stel je hier kandidaat.

Waarvoor hebben we jou nodig?

De Provincie Oost-Vlaanderen maakt samen met 23 lokale besturen een regionale energievisie op voor de ruime regio rond Gent. We maken ruimtelijke keuzes die bepalen hoe het hernieuwbaar energielandschap er in de toekomst uit kan zien. Zo denken we na over:

  • Waar en hoe kunnen we hernieuwbare energie produceren?
  • Waar en hoe gaan we die opslaan en transporteren?
  • Wat zijn de voorwaarden en de meerwaarde van het energielandschap voor de  regio Gent?

Burgers kennen de regio als geen ander en kunnen invalshoeken en nieuwe perspectieven mee geven die de overheid, het studiebureau of de experts soms over het hoofd dreigen te zien.

Iedereen kan deelnemen aan het burgerpanel!

Je hebt géén specifieke voorkennis rond energie nodig.

We zoeken mensen met verschillende achtergronden, ervaringen en leeftijden. Van landbouwer of leerkracht tot lokaal ondernemer: iedereen is welkom.

We zoeken geen vertegenwoordigers van belangenorganisaties of energieontwikkelaars. Zij worden op een ander moment in het proces betrokken.

Is dit wel iets voor mij?

Je woont, werkt of leeft in één van de 23 gemeenten uit de ruime regio rond Gent:
Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Kaprijke, Kruisem, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Je hebt kennis van de regio en haar uitdagingen.

Je durft opgaan in een discussie en verdedigt je standpunten met vuur. Maar je durft ook van mening te veranderen en de groepsconclusie te steunen, zolang de discussie eerlijk gevoerd werd.

Wat mag je verwachten?

Je engageert je voor een boeiend traject van september 2022 tot eind 2023.

Je neemt deel aan minstens 5 sessies waarin je bijdraagt aan de opmaak van de energievisie voor de regio.

De eerste sessie is een interessante opleiding over hernieuwbare en duurzame energie door Zero Emission Solutions, een gerenommeerde speler in de markt van de hernieuwbare energie. Deze opleiding van een halve dag kan je eind oktober live volgen in Gent of online.

Ja, ik stel me kandidaat.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Meer info vind je op oost-vlaanderen.be/energielandschap-regio-gent

Voor vragen kan je ons contacteren op energielandschap.regiogent@oost-vlaanderen.be of 09 267 84 67.