Gemeente Gemeente Kaprijke

De Aziatische hoornaar in opmars

Gepubliceerd op 01 augustus 2022
Bij hete temperaturen zien we ze wel vaker vliegen: leuke, interessante insecten, maar ook lastige en agressieve soorten, zoals wespen en hoornaars.

Er zijn verschillende soorten hoornaars. De Europese hoornaar is een inheemse soort en komt vaak voor bij ons. In 2016 dook de eerste Aziatische hoornaar op in België, en sindsdien breidde de soort zich snel uit. Het is de grootste wespensoort die in België en Nederland voorkomt. De hoornaar heeft het gemunt op bijen en andere insecten. Ze worden ook wel ‘monsterwesp’ genoemd en kan zeer agressief zijn naar zowel mens als dier wanneer het nest wordt bedreigd.

Verschil tussen de bij, wesp en hoornaar

Niet alle vliegende beestjes moeten we bestrijden. Bijen en hommels zijn zeer nuttig voor de bestuiving van planten en hebben we nodig voor onze voedselvoorziening. Wespen hebben, ondanks dat ze nogal vervelend kunnen zijn, ook hun nut in de natuur. De Aziatische hoornaar hoort echter niet thuis bij ons en moet daarom bestreden worden. 

Hoe zie je het verschil tussen al die insecten? Ga naar vespawatch.be en bekijk het verschil. Op deze website kan je ook melding maken van je observatie om zo beter de verspreiding in kaart te brengen.

Wat doen als je gestoken bent of met een nest zit?

Wist je dat de Europese hoornaar een gladde angel heeft? Deze is langer dan de angel van een gewone wesp en komt niet los als de hoornaar steekt. Dat betekent dat de Europese hoornaar zo vaak kan steken als ze wil.

Als je gestoken bent door een hoornaar gebruik je best ijs om de plek wat af te koelen. Treden er ergere symptomen op? Neem dan direct contact op met een arts.

Als er een hoornaarsnest in je tuin hangt dan hou je je deuren en ramen best voorlopig dicht en bel je de lokale brandweer op 09 391 10 20 of doe je je melding via e-loket.