Gemeente Gemeente Kaprijke

Corona informatie

Wat

De afgelopen maanden zijn de coronamaatregelen overal versoepelt. Op veel plaatsen gelden zelfs helemaal geen maatregelen meer. Toch blijft het virus nog rondgaan. Kijk hier voor een overzicht rond de laatste informatie over het coronavirus. 

Nationale informatiekanalen:

Website: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ / www.vlaanderen.be/corona

Telefoon: 0800/14 689 (open van ma - vr tussen 9.00 uur en 17.00 uur)
Ben je doof of slechthorend? Bel via de afstandstolkendienst (09 352 01 12)
Ben je in het buitenland? Bel +32 78 15 17 71

Twitter: @be_gezondheid

Facebook: FOD Volksgezondheid

Info in andere talen / other languages / d?autres langues

Lokale maatregelen

Voorlopig blijven alle gemeentelijke diensten nog steeds op afspraak werken. Heb je een stedenbouwkundige aanvraag, identiteitskaart, rijbewijs, vuilzakken of een UiTPAS nodig? Maak dan eerst een afspraak. Voor sommige zaken is het niet noodzakelijk om langs te komen en kan je deze gemakkelijk van op afstand doen. Kijk daarom eerst of het via e-mail, webformulier of telefonisch kan. Is het toch nodig om langs te komen, bijvoorbeeld voor het opladen van de budgetmeter, maak dan telefonisch of per e-mail een afspraak. Kom als het kan alleen langs. Heb je ziektesymptomen? Kom dan niet langs en stel je bezoek uit.

Telefonisch kan je ons bereiken via tel. 09 323 90 17 (Burgerzaken), tel. 09 323 90 21 (Stedenbouw), tel. 09 376 82 10 (OCMW) of tel. 09 323 90 10 (Overige diensten)

10 tips tegen corona

 1. Laat je vaccineren.
 2. Was je handen regelmatig.
 3. Ziek of symptomen? Blijf thuis en contacteer je huisarts.
 4. Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent.
 5. Kies voor buiten.
 6. Een groep die kleiner is, is veiliger.
 7. Draag een mondmasker
 8. Verlucht en ventileer binnenruimtes.
 9. Hou een veilige afstand.
 10. Hou het ook op reis veilig. Neem je COVID-certificaat mee en volg de regels van je bestemming.

Testen en quarantaine

Je moet een coronatest ondergaan en je weet niet waar je heen moet? 

Op de website van www.eerstelijnszone.be vind je alle informatie. Deze handige charts zijn ook beschikbaar in bijlage als .pdf (Testing Meetjesland, zie onderaan deze pagina). 

Wanneer je ziek bent, moet je wel in quarantaine gaan, en bij een positieve test in isolatie gedurende minstens 7 dagen.

Alle informatie vind je op www.info-coronavirus.be/nl/quarantaine-isolatie/

COVID-certificaat of het EU Digitaal COVID-19 certificaat (coronacertificaat)

Momenteel heb je in België geen CTS meer nodig. In het buitenland kan er wel nog een CTS worden gevraagd. Check daarom steeds de lokale maatregelen. 

Hoe krijg ik zo’n certificaat?

 • CovidSafeBE-app (op je smartphone te downloaden)
 • Mijn Burgerprofiel (inloggen met eID of itsme)
 • www.mijngezondheid.be (inloggen met eID of itsme)
 • Als digitaal opvragen niet lukt, dan kan je met jouw rijksregisternummer een papieren versie aanvragen via tel. 078 78 78 50. Je ontvangt het certificaat dan enkele dagen later per post. Meer informatie over dit aanvragen vind je op www.kaprijke.be/covidsafeticket.

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Bekijk ook de instructievideo voor meer uitleg.

Let op: het certificaat of CST is volledig gratis. Je hoeft hier dus niet voor te betalen!

Toch nog een PCR-test nodig?

De Meetjeslandse huisartsen staan i.s.m. de huisartsenwachtpost Meetjesland in voor de testafname. Hoe ga je te werk?

 • Indien je eigen huisarts aangeeft dat hij/zij kan instaan voor de test, aarzel dan zeker niet om deze te contacteren.
 • Je kan makkelijk een afspraak maken om een test te laten uitvoeren in ons testcentrum te Eeklo (site AZ Alma, t.h.v. de huisartsenwachtpost/spoedgevallendienst).

Vraag steeds een code aan via mijn www.mijngezondheid.be. Maak je afspraak SAMEN met de aangevraagde code. Voor de betalende test moet je geen betaling ter plaatste doen maar ontvang je een factuur van het labo.

Op reis gaan

Voor meer informatie rond de coronamaatregelen bij reizen, surf je naar www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Vaccinaties 

Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen jou.

Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Het coronavirus is gevaarlijk voor o.a. mensen ouder dan 65 jaar of personen die aan bepaalde aandoeningen leiden. Als zoveel mogelijk mensen in België zich laten vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Dan zijn ook mensen die zich niet kunnen laten vaccineren beschermd. Dat heet groepsimmuniteit.

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen.

Vaccinatie vermindert het aantal besmetting en ziekenhuisopnames. Daarbij is het belangrijk ook een derde (en in sommige gevallen een vierde) prik te laten zitten. Om dit mogelijk te maken blijven de vaccinatiecentra langer open.

Inwoners van Kaprijke kunnen zich laten vaccineren het vaccinatiecentrum Hoge Wal in Evergem: Guldensporenlaan 34, 9940 Evergem. 

Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be.

Nieuwsgierig naar hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn in Vlaanderen? Ga naar www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie/vaccinatieteller