Gemeente Gemeente Kaprijke

Corona informatie

Wat

Er komt voortdurend heel wat nieuws, richtlijnen en maatregelen bij in de strijd tegen corona. Een overzicht vind je hieronder. Deze pagina blijft vanaf nu de verzamelplaats voor alle berichten, oud en nieuw.

Nationale informatiekanalen:

Website: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ / www.vlaanderen.be/corona

Telefoon: 0800/14 689 (open van ma - vr tussen 9.00 uur en 17.00 uur)
Ben je doof of slechthorend? Bel via de afstandstolkendienst (09 352 01 12)
Ben je in het buitenland? Bel +32 78 15 17 71

Twitter: @be_gezondheid

Facebook: FOD Volksgezondheid

Info in andere talen / other languages / d?autres langues

Lokale maatregelen

Voorlopig blijven alle gemeentelijke diensten nog steeds op afspraak werken. Heb je een stedenbouwkundige aanvraag, identiteitskaart, rijbewijs, vuilzakken of een UiTPAS nodig? Maak dan eerst een afspraak. Voor sommige zaken is het niet noodzakelijk om langs te komen en kan je deze gemakkelijk van op afstand doen. Kijk daarom eerst of het via e-mail, webformulier of telefonisch kan. Is het toch nodig om langs te komen, bijvoorbeeld voor het opladen van de budgetmeter, maak dan telefonisch of per e-mail een afspraak. Kom als het kan alleen langs. Heb je ziektesymptomen? Kom dan niet langs en stel je bezoek uit.

Telefonisch kan je ons bereiken via tel. 09 323 90 17 (Burgerzaken), tel. 09 323 90 21 (Stedenbouw), tel. 09 376 82 10 (OCMW) of tel. 09 323 90 10 (Overige diensten)

Verder geldt er een vuurwerkverbod (ook op 31 december en 1 januari). 

10 tips tegen corona

 1. Laat je vaccineren.
 2. Was je handen regelmatig.
 3. Ziek of symptomen? Blijf thuis en contacteer je huisarts.
 4. Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent.
 5. Kies voor buiten.
 6. Een groep die kleiner is, is veiliger.
 7. Draag een mondmasker
 8. Verlucht en ventileer binnenruimtes.
 9. Hou een veilige afstand.
 10. Hou het ook op reis veilig. Neem je COVID-certificaat mee en volg de regels van je bestemming.

Laat je testen op corona

Je moet een coronatest ondergaan en je weet niet waar je heen moet? 

Op de website van www.eerstelijnszone.be vind je alle informatie. Deze handige charts zijn ook beschikbaar in bijlage als .pdf (Testing Meetjesland, zie onderaan deze pagina). 

Hoogrisicontact

Opgelet! Onderstaande maatregelen gelden tot 10 januari.

Op 10 januari wordt het beleid bijgestuurd. Die nieuwe strategie vind je op www.kaprijke.be/aangepast-test--en-quarantainebeleid.

Gevaccineerden

Blijf de eerste drie dagen in quarantaine. Vanaf dag 4 mag je uit quarantaine gaan, maar enkel als je die dagen ook een negatieve zelftest afnam. Blijf in die periode voorzichtig.

Uit quarantaine gaan en de afname van zelftesten stoppen, mag na het ontvangen van een negatief resultaat van een PCR-test of sneltest. Deze test neem je in principe af op dag 5 na je risicocontact (de code is geldig tussen dag 3 en dag 6). Bij een positieve test blijf je 10 dagen in quarantaine vanaf je eerste symptomen.

Niet-gevaccineerden

Je neemt een test af op dag 1 en dag 7 (PCR-test of sneltest). Gedurende de hele periode blijf je in quarantaine. Je mag pas uit quarantaine na een negatief resultaat van tweede test op dag 7.

COVID-certificaat of het EU Digitaal COVID-19 certificaat (coronacertificaat)

Het overlegcomité stelde een uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) in. Voor sommige activiteiten heb je dit ticket nodig:

 • op café of restaurant
 • in fitnesscentra
 • als je op reis gaat (afhankelijk van het land van bestemming)

Het CST is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Er zijn drie types certificaten (gratis) die je toelaten om binnen de EU te reizen:

 • een vaccinatiecertificaat als je volledig gevaccineerd bent;
 • een testcertificaat als je beschikt over een negatieve PCR-test (geen sneltest of zelftest);
 • een herstelcertificaat als je bent hersteld van COVID-19 na een positieve COVID-test.

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

Hoe krijg ik zo’n certificaat?

 • CovidSafeBE-app (op je smartphone te downloaden)
 • Mijn Burgerprofiel (inloggen met eID of itsme)
 • www.mijngezondheid.be (inloggen met eID of itsme)
 • Als digitaal opvragen niet lukt, dan kan je met jouw rijksregisternummer een papieren versie aanvragen via tel. 078 78 78 50. Je ontvangt het certificaat dan enkele dagen later per post. Meer informatie over dit aanvragen vind je op www.kaprijke.be/covidsafeticket.

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Bekijk ook de instructievideo voor meer uitleg.

Let op: het certificaat of CST is volledig gratis. Je hoeft hier dus niet voor te betalen!

Toch nog een PCR-test nodig?

De Meetjeslandse huisartsen staan i.s.m. de huisartsenwachtpost Meetjesland in voor de testafname. Hoe ga je te werk?

 • Indien je eigen huisarts aangeeft dat hij/zij kan instaan voor de test, aarzel dan zeker niet om deze te contacteren.
 • Je kan makkelijk een afspraak maken om een test te laten uitvoeren in ons testcentrum te Eeklo (site AZ Alma, t.h.v. de huisartsenwachtpost/spoedgevallendienst).

Vraag steeds een code aan via mijn www.mijngezondheid.be. Maak je afspraak SAMEN met de aangevraagde code. Voor de betalende test moet je geen betaling ter plaatste doen maar ontvang je een factuur van het labo.

Op reis gaan

In alle landen van de EU wordt het coronacertificaat in gebruik genomen, wat als bewijs zal dienen dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Voor meer info ga naar www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Bij vertrek

Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Controleer daarom altijd vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen. Je kan het advies raadplegen https://reupon.europa.eu of https://diplomatie.belgium.be.

Bij terugkeer

 • Vul altijd het Passenger Location Form in, behalve:
  • wanneer je met de auto minder dan 48 uur in België blijft;
  • wanneer je naar België terugkeert met de auto na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Het PLDF vul je in binnen de 6 maanden voor je aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent. Dit kan je via je CST-app (klik op je laatste vaccin en scroll naar beneden) of via https://travel.info-coronavirus.be/nl.

Gedetailleerde uitleg over terugkomst in België vind je op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Vaccinaties 

Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen jou.

Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Het coronavirus is gevaarlijk voor o.a. mensen ouder dan 65 jaar of personen die aan bepaalde aandoeningen leiden. Als zoveel mogelijk mensen in België zich laten vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Dan zijn ook mensen die zich niet kunnen laten vaccineren beschermd. Dat heet groepsimmuniteit.

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen.

Blijf ook na vaccinatie de regels respecteren! Hou dus 1,5 meter afstand, draag een mondneusmasker en was vaak je handen.

Vaccinatie vermindert het aantal besmetting en ziekenhuisopnames. Daarbij is het belangrijk ook een derde prik te laten zitten. Om dit mogelijk te maken blijven de vaccinatiecentra langer open.

Inwoners van Kaprijke kunnen zich laten vaccineren het vaccinatiecentrum Hoge Wal in Evergem: Guldensporenlaan 34, 9940 Evergem. 

Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be.

Afspraak maken vaccinatie

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. De procedure voor de extra prik of boosterprik is dezelfde als voor je eerste of tweede prik. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je in het vaccinatiecentrum. 

Wil je je laten vaccineren, maar ben je niet beschikbaar op het voorgestelde moment? Probeer er eerst alles aan te doen om je toch vrij te maken. Op je werk heb je bijvoorbeeld recht op vaccinatieverlof. Lukt het echt niet? Dan kan je een ander tijdstip boeken. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief.

De locatie waar je gevaccineerd wordt, kan je niet wijzigen. Alleen als je om een medische reden niet naar het vaccinatiecentrum kan komen, kan je een alternatief vragen of thuis gevaccineerd worden.

Zorg goed voor jezelf en je emoties

Het afgelopen anderhalf jaar is voor velen een zware beproeving geweest. Veel mensen voelen zich gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos. Als je met vragen zit, dan kan je terecht bij verschillende instanties:

 • Tele-onthaal.be: wanneer je nood hebt aan een opvanggesprek. Je kan ook bellen naar het nummer 106

 • Awel.be: voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een gesprek. Ze zijn ook bereikbaar op het nummer 102

 • 1712.be: bij relationele spanningen, geweld (alle leeftijden). Je kan ook terecht op het nummer 1712

 • Zelfmoord1813.be: je kan ook terecht op het nummer 1813, je kan chatten met vrijwilligers of contact opnemen via mail

 • Opvoedingslijn.be: eerste hulp bij opvoeding - voor ouders. Je kan hen ook telefonisch bereiken via het nummer 078 15 00 10

 • Caw.be (Centrum Algemeen Welzijnswerk): hier kan je terecht met al je vragen in verband met algemeen welzijn (bijvoorbeeld problemen in je relatie, persoonlijke moeilijkheden,etc.). Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen met al hun vragen en problemen terecht op www.caw.be/jac

 • Nupraatikerover.be: een platform voor jongeren waar je kan chatten over al je vragen

 • Solentra.be: psychosociale ondersteuning (telefonisch of via Whatsapp) voor vluchtelingen die Arabisch, Farsi of Dari spreken. Ook bereikbaar via 0496/55.72.62 of 0800/35.247

 • Druglijn.be: voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, ook bereikbaar op het nummer 018 15 10 20

 • Depressiehulp.be: voor online hulp als je met vragen zit over depressie. Er is ook een rubriek geïntegreerd is over de coronaperiode

Voor meer info kan je ook terecht op de website www.info-coronavirus.be/nl/psychosociale-hulpverlening/.