Gemeente Gemeente Kaprijke

Gemeente bestelt chiplezer voor gevonden dieren

Gepubliceerd op 25 februari 2019
Kaprijke wil mee zorgen voor een diervriendelijk zwerfkattenbeleid in de gemeente. Het bestuur besliste om een chiplezer aan te vragen, waarmee gevonden katten (en ook honden) geïdentificeerd kunnen worden.

Als lokale bestuurder heeft de gemeente een cruciale rol in de aanpak van zwerfkatten. Steden en gemeenten zijn verplicht om in te staan voor de opvang van zwervende en verloren gelopen dieren op hun grondgebied. De gemeente kan hierbij steunen op de gids voor een diervriendelijk zwerfkattenbeleid van de Vlaamse overheid.

De gemeente kan ook een belangrijke rol spelen in het terugvinden van de eigenaar van een verloren gelopen dier. Dankzij het verplicht chippen kunnen de gegevens van de eigenaars van een kat (of hond) snel teruggevonden worden. Ook bij teruggevonden dode huisdieren is het belangrijk voor de eigenaars om niet in het ongewisse te blijven en te weten wat er met hun huisdier is gebeurd. Daarom stelt de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid voor elke gemeente een gratis chiplezer ter beschikking.

Het gemeentebestuur wil dit apparaat graag inzetten voor het gemeentelijk zwerfkattenbeleid en besliste daarom om zo’n chiplezer te bestellen.