Gemeente Gemeente Kaprijke

Bewust omgaan met water

Gepubliceerd op 30 augustus 2022
Snikhete temperaturen, droogte en zware regenval, ons weer wordt steeds extremer.

Hoe zorg jij voor meer verkoeling en minder wateroverlast?

1. Start in je eigen tuin

Wist je dat 8% van ons grondgebied tuinen zijn? Zo bereid je je tuin voor op droogte en zware regenval:

  • Breek, waar mogelijk, verharding zoals tegels en beton uit. Regenwater kan dan beter in de bodem dringen en zo de grondwaterlagen beter aanvullen.

Toch verharding? Denk goed na hoeveel verharding je echt nodig hebt en laat het water afstromen naar het omliggende groen. Vergeet niet dat verharden een vergunning vereist van de gemeente.

  • Creëer schaduw met behulp van een pergola met klimplanten of bomen. Deze creëren meer verkoeling door verdamping dan een parasol en dragen bij tot een biodiverse tuin.
  • Kies voor bloemen die bestand zijn tegen de warmte en laat (een deel) van het gras lang worden. Zo krijg je een waardevol gazon.

Tips vind je op www.velt.nu.

2. Reduceer je waterverbruik

  • Meten is weten: volg je waterverbruik op en spreek af met familie of vrienden dit ook te doen. Vergelijk en inspireer elkaar met tips.
  • Gebruik regenwater voor je toilet en wasmachine door een regenwaterput te plaatsen. Het juiste volume berekenen? De website van groenblauwpeil.be helpt je op weg.

Of plaats een regenwaterton in je tuin. In dit filmpje zie je stap voor stap hoe je dit doet.

  • Introduceer waar mogelijk het principe van lokaal vasthouden van regenwater ipv snel af te voeren. Zo voorkom je overbelasting van de riolering. De website van Waterportaal geeft vijf interessante tips op haar website.

Wat doen wij als gemeente?

Wij maken werk van een klimaatadaptatieplan. Hierin is vastgelegd welke acties nodig zijn om een dorp, een gemeente, een stad te wapenen tegen klimaatverandering zoals aanhoudende droogte of plotse hevige regenval.

Misschien is er wel een premie om je te helpen bij één van de maatregelen. Ga naar www.premiezoeker.be om te zoeken wat je nodig hebt.