Gemeente Gemeente Kaprijke

Kaprijke laat inwoners “Bewegen op Verwijzing”

Gepubliceerd op 28 mei 2019
Onze gemeente neemt deel aan het project “Bewegen op Verwijzing”, om inwoners met een verhoogd gezondheidsrisico aan te sporen om meer te bewegen. Via dit project kunnen huisartsen hun patiënten doorverwijzen naar een professionele “Bewegen op Verwijzing”-coach voor begeleiding op maat.

 

Samen met de gemeenten Aalter, Evergem, Lievegem, Maldegem en Zelzate en met partner Logo Gezond + vzw stelden we het project voor tijdens een informatieve wandeling in de Lembeekse bossen.

 

Een beweegplan op maat

Via “Bewegen op Verwijzing” kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een “Bewegen op Verwijzing”-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen. Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer.

In het Meetjesland gaan vier coaches aan de slag. Deze enthousiaste en gediplomeerde mensen zullen zich vestigen op enkele goed gekende en toegankelijke plaatsen in de gemeente.

Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid. Daardoor betaal je zelf slechts 5 euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro per kwartier. Bovendien nemen de gemeenten (een deel van) de kosten op zich bij bepaalde risicogroepen.

 

Samenwerking

“Bewegen op Verwijzing” is een initiatief van de Vlaamse Overheid en wordt lokaal gerealiseerd door een intense samenwerking tussen heel wat organisaties die zich inzetten om een gezonde levensstijl te promoten bij mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en hoge mate van inactiviteit. Naast de zes lokale besturen zijn het Lokaal Multidisciplinair Netwerk (LMN) Oost- en West-Meetjesland, Logo Gezond+ vzw, de huisartsenverenigingen, de mutualiteiten en nog vele anderen betrokken.